Fortum osallistuu Ruotsin ydinvoimaloiden purkamiseen

9.6.2020

Fortum ja Uniper Sweden ovat allekirjoittaneet sopimuksen Oskarshamnin ja Barsebäckin ydinvoimalaitosten käytöstäpoistoon liittyvistä purkurakoista.

Fortumin kilpailutuksessa voittama purkuprojekti sisältää neljän voimalaitosyksikön turbiinien apujärjestelmien, syöttövesijärjestelmien ja välitulistimien purkamisen. Työn arvioidaan valmistuvan kesällä 2021.

Fortumin Decommissioning and Waste -yksikön johtaja Anni Jaarisen mukaan ydinvoimalaitosten käytöstäpoisto on kasvava liiketoiminta-alue.

– Asiantuntemuksemme teollisuuden purkutekniikoista ja -menetelmistä yhdessä ydinvoima-alan nelikymmenvuotisen kokemuksemme kanssa antavat meille mahdollisuuden tarjota vastuullisia, kustannustehokkaita ja luotettavia ratkaisuja sekä palveluita ydinvoiman käytöstäpoistohankkeisiin, Jaarinen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Vuonna 1972 käynnistetty Oskarshamn 1 oli Ruotsin ensimmäinen kaupallinen ydinreaktori. Reaktori suljettiin kesäkuussa 2017. Oskarshamn 1:n ja 2:n ja Barsebäckin ydinvoimalaitoksen kahden yksikön tänä vuonna alkavan purkamisen arvioidaan kestävän vuoteen 2028 saakka ja maksavan noin miljardi euroa. Oskarshamnin vuonna 1985 valmistunut kolmosreaktori on yhä käytössä.

  

World Nuclear Newsin artikkeli: Uniper to coordinate demolition of Swedish reactors