Uusi keksintö tuottaa sähköä hukkalämmöstä

10.9.2020

Hukkalämmöstä aiheutuvaa virtausta hyödyntävän generaattorin voi kiinnittää esimerkiksi ilmanvaihtokanavaan tai savupiippuun, jossa se tuottaa sähköenergiaa täysin omavaraisesti.

Arttu Vuorio.

Kerkkoolainen Vuo Power oy on kehittänyt hukkalämmöstä aiheutuvaa virtausta hyödyntävän generaattorin. Laitteen voi kiinnittää esimerkiksi ilmanvaihtokanavaan tai savupiippuun, jossa se tuottaa sähköenergiaa täysin omavaraisesti. Yrityksen toimitusjohtaja Arttu Vuorio näkee keksinnössään valtavaa liiketoimintapotentiaalia.

– Energia-ala kaipaa kipeästi fossiilittomia keksintöjä ja uskon, että tälle laitteelleni on liiketoimintapotentiaalia, Vuorio kertoo.

Keksinnön toiminta perustuu sähkömagneettiseen induktioon, jossa vaihtuva magneettikenttä indusoi käämiin jännitteen, joka synnyttää virtaa. Vuorio sai tukea demolaitteen suunnitteluun ja rakentamiseen Posintra oy:n ja Turku Science Park oy:n Huima-hankkeelta.

– Hankkeeseen tehdyllä kotitekoisella versiollani pystyttiin tuottamaan jo 50 kertainen teho kilpailevaan vastaavaan tuotteeseen verrattuna, Vuorio kertoo.

Huima-hankkeen päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto EAKR.


Posintran tiedote