Koronavirus voi hidastaa sähkötekniikan toimituksia

11.3.2020

Sähköteknisen kaupan liitto kysyi jäsenyrityksiltään, onko niillä tiedossaan tuotteita tai komponentteja, joiden osalta näköpiirissä on toimitusvaikeuksia koronaviruksen takia. Liiton 90 jäsenyrityksestä näkemyksensä antoi 22, ja niistä 14 vastasi myöntävästi.

Vaikutukset tuotteiden tai komponenttien toimituksiin näkyvät viiveellä toimitusketjun välivarastojen ja kuljetusaikojen vuoksi. Lisäksi konttipula uhkaa kuljetuksia, koska kontit ovat ruuhkautuneet vääriin paikkoihin.

Useissa vastauksista toimitusvaikeuksia ennakoitiin valaisimiin ja niiden komponenteihin sekä liitäntälaitteisiin. Suuri osa niistä valmistetaan Kiinassa, eikä tuotanto siellä ole palautunut normaaliksi kiinalaisten uudenvuodenlomien jälkeen.

Mainintoja tuotealueista, joita toimitusvaikeudet saattavat koskea, saivat myös useat muut tuotealueet, kuten piirikortit, tehoelektroniikkakomponentit, näytöt, kotelot ja ruuvit.

– Kyselyn vastaukset eivät yllätä, sillä sähköteknisten tuotteiden alihankinta- ja yhteistyöketjut yltävät tyypillisesti Kiinaan ja Aasiaan. Tässä suhteessa emme eroa muista teknologiateollisuuden toimitaloista, Sähköteknisen kaupan liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

– Kiinassa tartuntatapausten määrä on parhaillaan laskussa ja epidemia vaikuttaa laantuvan. Vaikka palautuminen normaaliin toimintaan olisi siellä nopeaa, monet vastaajat ennakoivat komponenttien heikon saatavuuden jatkuvan ja vaikuttavan myös omiin tuotantomääriin.