Asuntomessut käynnistyivät Korian Pioneeripuistossa

12.7.2019

Järjestyksessään 50. valtakunnalliset asuntomessut järjestetään seitsemän kilometriä Kouvolan keskustasta länteen sijaitsevan Pioneeripuiston vanhalla kasarmialueella 12.7.–11.8.

Messujen teemana on uusi asuminen historiallisessa kasarmimiljöössä. Messualueella monia tsaarinaikaisia punatiilirakennuksia on kunnostettu ja uudet omakoti- ja rivitalot on rakennettu näiden ympärille Kymijoen rannan läheisyyteen.

– Pioneeripuiston alue on täydennysrakennettu vanhaa kunnioittaen ja ympäröivän luonnon ehdoilla. Messualueella on korkeatasoisia pientaloja, ensiluokkaista vuokra-asumista sekä ainutlaatuinen yhteisöllisen senioriasumisen kortteli, jotka edustavat monipuolisesti suomalaista tulevaisuuden asumista, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio kuvailee.

Messujen tutustumisen arvoisiin kohteisiin kuuluvat esimerkiksi Muusikon talo, joka on peruskorjattu näyttävästi 1910-luvulla valmistuneeseen varuskunnan entiseen saunarakennukseen sekä alueen Kymijoen puolelle rakennetut suuret omakotitalot, joiden sisus- ja valaistusratkaisuihin on panostettu näyttävällä tavalla. Oman kiinnostavan lisänsä tuovat erilaiset minikodit, jotka esittelevät esimerkiksi kohtuuhintaisen senioriasumisen ja matkailurakentamisen mahdollisuuksia.

 
Aurinkopaneeleita ja sähköautojen latauspisteitä

Sähköistyspuolella messuilla kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti nykyaikaisen leidivalaistuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä näyttäviin keittiöihin ja kylpyhuoneratkaisuihin. Myös aurinkopaneelit ja sähköautojen latausratkaisut ovat hyvin esillä niin messukohteissa kuin messujen esittelypisteilläkin.

Paikallisen KSS Energia oy:n osastolla voi tutustua myös sähkön varastointiin kiinteistön omiin akkuihin. Yhtiön markkinointipäällikkö Essi Peltolan mukaan yhtiön tarjoamat, kiinteistöjen sähköjärjestelmiin valmiiseen käyttökuntoon asennettavat sähkövarastot ovat herättäneet kohtalaisesti kiinnostusta erityisesti omakotitaloasujien keskuudessa.

– Akkujen hinnat pyörivät vielä aika korkealla, mutta kyllä ne tekevät tuloaan, Peltola kertoo.

KSS:n tarjoamiin akkuvarastoihin voi tutustua yhtiön messuosastolla. Yhtiön toimittama akkuvarasto on asennettu myös osaston viereiseen Paja-aukion rivitalokohteeseen, mutta käytännön syistä messuvieraita ei päästetä kiinteistön sähköpääkeskukseen, mihin sähkövarasto on asennettu.

Varuskunta-aika näkyy alueella

Korian Pioneerikilta ry esittelee asuntomessuilla toimintaansa ja entisen varuskunta-alueen historiaa Pioneerituvan valokuvanäyttelyssä. Korian varuskunta-alueen rakentaminen alkoi vuonna 1911, jolloin venäiset sotilaat rakensivat varuskunnan turvaamaan Helsinki-Pietari -radan Kymijoen ylittävää siltaa. Pioneeripataljoona toimi alueella vuodesta 1920 lähtien. Luutnantti (evp) Ari Ilander ehti työskennellä alueella kymmenen vuoden ajan, ennen kuin pioneeripataljoona ja varuskunta siirrettiin Vekaranjärvelle vuonna 1994.

– Se oli kyllä synkkää aikaa meille. Tästä ei ole matkaa Vekaralle kuin vajaat 50 kilometriä, mutta tänne jäi paljon hienoa historiaa, Ilander sanoo.

Alueen rakennukset säilyivät tämän jälkeen pitkään osittaisessa käytössä ja alueella oli autokorjaamoiden kaltaista toimintaa, mutta uuteen kukoistukseen alue nousi vasta asuntomessujen myötä.

– Nyt täällä on taas elämää ja ihmisiä. Alueen historia näkyy hienosti kadunnimissä ja vanhoja punatiilirakennuksia on remontoitu tyylikkäästi uuteen käyttöön, Korian Pioneerikillan Ari Ilander, Matti Kivelä ja Esa Simpanen sanovat.Asuntomessujen sivut

Korian Pioneerikillan kotisivut