Mipro urakoi uuden asetinlaitteen Helsingin metroon

14.1.2019

Asetinlaitejärjestelmä ja käytönohjausjärjestelmä otettiin käyttöön metron Helsingin puoleisella osuudella Ruoholahdesta itään yhden viikonlopun mittaisen liikennekatkon aikana 11.-13.1.2019.

Metron asetinlaitteen vaihtotyö sujui suunnitelmien mukaan ja metroliikenne käynnistyi aikataulussaan maanantaiaamuna 14.1. Raideliikenteen ja teollisuuden järjestelmiin erikoistuneen Mipron ja metron liikennöinnistä vastaavan HKL:n mukaan poikkeuksellisen tiukka aikataulu vaati huolellista valmistautumista, testausta ja harjoittelua etukäteen.

Asetinlaitteen vaihto. Kuva HKL.

– Asetinlaitteen vaihtotyö sujui hyvin ja pääosin suunnitelmien mukaisesti. Ennakkoon tehty valmistautuminen ja henkilöstön sitoutuminen hankkeeseen niin meillä HKL:ssä kuin asetinlaitteen toimittaja Miprolla on ollut tässä avainasemassa, HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie sanoo.

Asetinlaite ohjaa metron opastimia ja vaihteita sekä antaa ajantasaisen tiedon junien sijainnista radalla. Lisäksi laite varmistaa, että junalle on vapaa kulkureitti ja että junien välillä säilyy turvallinen etäisyys.

Molempien organisaatioiden yli 150 asiantuntijaa työskentelivät koko viikonlopun ajan laitetiloissa, radalla ja liikenteenohjauksessa. Käyttöönottoa edelsi kuukausien mittainen testausvaihe, jossa varmistettiin, että olemassa olevat ratalaitteet ja niihin rakennetut rajapinnat toimivat uuden asetinlaitteen kanssa ja täyttävät korkeimmat turvallisuusvaatimukset. Asetinlaitteen vaihdon yhteydessä tehtiin parannuksia myös junia ohjaavaan ATS-järjestelmään (Automatic Train Supervision).


Mipron tiedote