Huippusuosittu Lux Helsinki keräsi ennätysyleisön

16.1.2020

Näyttävästi valaistut rakennukset ja valoinstallaatiot houkuttelivat yli 600 000 ihmistä Senaatintorilta Kallion Tokoinrantaan kiertäneelle reitille 4.–8. tammikuuta.

Tuomiokirkko valaistiin itävaltalaisen valotaiteilija Teresa Marin teoksella ”SunWind”. Kuva Niina Kuosmanen

Helsingin tapahtumasäätiön järjestämän valofestivaalin teosten suunnitteluun osallistui taiteilijoita kahdeksasta maasta: Hollannista, Itävallasta, Liettuasta, Ruotsista, Suomesta, Tanskasta, Tšekistä ja Turkista.

Valotapahtuman suurin teos oli koko Tuomiokirkon värikkään kirkkailla heijastuksilla valaissut ”SunWind”, jossa itävaltalaisen valotaiteilija Teresa Marin läpinäkyvällä filmille tulostamat piirrokset projisoitiin kirkon julkisivuun neljällä itävaltalaisen Pani Projection And Lighting Vertriebs GmbH:n valmistamalla suurkuvaprojektorilla, joiden yhteenlaskettu teho oli huimat 30 000 wattia.

Ensimmäisen kerran vuonna 2009 järjestetty Lux Helsinki järjestetään jälleen ensi vuonna. Kuva Niina Kuosmanen

Suurimman Kaupungintalon yläkertaan sijoitetun projektorin, Itävallasta tapahtumaa varten vuokratun, Pani BP 12:n lampun teho on huimat 12 000 wattia ja valovirta yli 100 000 luumenia.

Projektorissa käytetään Osramin 1960-luvun lopulla televisioteollisuuden tarpeisiin kehittämää HMI-lamppua (Hydrargyrum medium-arc iodide lamp), joka on käytännössä halogeeni- ja elohopeahöyrylampun yhdistelmä. Valmistajan mukaan projektorin teho riittää parhaimmillaan 60 m x 60 m alueen valaisuun.

Suuritehoisimman projektorin rinnalla käytettiin kolmea pienempää, 6 000 watin, projektoria. Vaikka Kaupungintalon yläkerran ikkunat olivat auki ja huoneeseen oli tuotu runsaasti tuulettimia, nousi tilan lämpötila reilusti 30 asteen yläpuolelle. Lux Helsingin teknisestä toteutuksesta edellisvuosien tapaan vastanneen Sun Effects oy:n teknisen tuottajan Niko Mattilan mukaan projektoreiden sapluunoiden millintarkan sijoittelun ansiosta valo osui tarkasti kirkon kaikkiin kulmiin, eikä ylimääräistä hajavaloa päässyt juurikaan heijastumaan rakennuksen reunojen yli.

– Artisti on maalannut kuvat käsin, joten seinille ei heijastu yhtään pikseliä. Isoin projektori imaisee 125 A yhdestä vaiheesta, Mattila kertoi.

 
Tuhat valonlähdettä ja kymmeniä kaiuttimia

Teokset saivat virtansa Helenin tapahtumasähkökeskuksista ja kiinteistöjen sähköverkoista. Yhteensä Luxiin tuotiin noin tuhat erilaista valonlähdettä, 60 kaiutinta ja yhdeksän videotykkiä. Teosten ja reitin vastaavan tuottajan, Sun Effectsin Miikka Hietsalon mukaan osa teoksista tuli Helsinkiin valmiina paketteina.

Esimerkiksi tanskalaisen Jakob Kvistin teoksen ”Dichroic Sphere” kytkeminen ei edellyttänyt kuin jatkojohdon vetämistä 300-wattiselle hehkulampulle. Vastaavasti esimerkiksi Kaisaniemen puiston Lyhtypuiston rakentaminen vaati huomattavasti enemmän työtä, jotta neljällesadalle puista ja puiston kulkuväylien yläpuolella roikkuneille lyhdyille saatiin vedettyä sähköt turvallisesti pois valtavan kävijämäärän jaloista.

– Tapahtuman kuraattori oli ensiksi yhteydessä taiteilijoihin, ja tämän jälkeen hän konsultoi meitä. Tämän jälkeen me mietimme, mitä teoksen toteutus vaatii teknisesti ja kuinka laitteet kestävät esimerkiksi sadetta. Luxissa on hienoa, että täällä voidaan käyttää monimuotoisesti eri tekniikoita ja valon välineitä, Hietsalo kertoi.

Sähkömies vastaa turvallisuudesta

Turvallisuuden takaamiseksi noin kolmekymmentä henkeä työllistävän suunnittelu- ja tuotantotoimisto Sun Effectsin palveluksessa on sekä sähkötöiden johtaja että oma sähköasentaja.

– Me käytämme luonnollisesti pelkästään ulkokäyttöön tarkoitettuja laitteita, mutta tästä huolimatta vikavirtasuojaus aiheuttaa usein jonkin verran ongelmia, kun liitosten väliin pääsee helposti vähän kosteutta. Yleensä ongelman ratkaisuksi riittää laitteiden nostaminen uudelleen ylös, mutta tarvittaessa sähkömiehemme tulee selvittämään asiaa tarkemmin. Hän myös vastaa laitteidemme huollosta ja korjauksista, Niko Mattila kertoo.

Eläintarhanlahdella jouduttiin huomioimaan myös veden läheisyys. Tokoinrannan venelaiturille pystytetty taiteilija Meri Ekolan teos ”Magic Mirror” herätti ihastusta tyyninä iltoina, jolloin väriä vaihtavat valokirjaimet heijastuivat näyttävänä peilikuvana merenlahden pintaan.

Granlund oy osallistui neljättä kertaa Lux Helsinkiin tapahtuman yhteistyökumppanina. Yrityksen nimikkoteos ”Large Fire Tornado” paitsi valaisi, myös lämmitti Kaisaniemen kenttää, kun yli kymmenen metrin korkeuteen kohonneen tulipyörteen lieskat pyyhkivät näyttävästi valaistun, taiteilija Ivo Schoofsin suunnitteleman kehikon reunoja.

Tänä vuonna monet kävijät toivoivat, että tapahtuma olisi kestänyt pidempään ja että valot olisivat palaneet muulloinkin kuin kello 17-22 välillä. Niko Mattilan mukaan kaikkien teosten esittäminen ja tapahtuman järjestyksen valvonta vaati kuitenkin joka ilta 50 hengen työpanoksen, joten teosten pidempiaikaisesta esittämisestä olisi aiheutunut runsaasti lisää kuluja kaupungin tapahtumasäätiölle.

Varsinkin Instagram on täynnä toinen toistaan hienompia kuvia tapahtumasta. Kuvat löytyvät hashtagilla #luxhelsinki2020.
   

Lux Helsingin sivut