Yli puolet taloyhtiöistä uusii sähköt putkiremontin yhteydessä

16.4.2019

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrin mukaan 56 % viime aikoina remontoiduista taloyhtiöistä uusi sähköjärjestelmän putkiremontin yhteydessä.

Putkiremonttibarometrin mukaan taloyhtiöiden putkiremonttien määrä on yhä kasvussa. Urakkatarjouksia pyydetään nyt selvästi enemmän kuin viisi vuotta sitten. Isännöintiliiton kehityspäällikkö Reetta Yrttimaa pitää kuitenkin huolestuttavana, että noin puolet taloyhtiöistä päättää ryhtyä mittavaan remonttiin vasta putkiston vuotaessa.

– Sellaisiakin yksittäistapauksia on, joissa remonttiin on ryhdytty vasta, kun vakuutusyhtiö ei ole enää korvannut vuotovahinkoja, Yrttimaa havainnollistaa.

Tällä hetkellä remontoidaan pääasiassa 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa valmistuneita kiinteistöjä, mutta jo 17 % nyt remontoiduista kohteista on valmistunut 1970-luvun jälkeen.

Putkiremontin yhteydessä toteutetaan lähes aina muitakin remontteja. Tuoreessa barometrissä läpikäydyistä taloyhtiöistä sähköjärjestelmä uusittiin putkiremontin yhteydessä 56 % kohteista ja tietoliikennekaapelointi 58 % kohteista. Hissiremontti tai hissin lisäys tehtiin 11 % taloyhtiöistä.

LVI-urakoitsijan valinnan tärkeimmäksi kriteeriksi isännöitsijät ilmoittivat hinnan, mutta myös yrityksen maineella ja referensseillä nähtiin olevan suuri merkitys. Myös luvattu aikataulu ja suunnittelijan tai projektijohtajan suositus painoivat urakoitsijan valinnan vaakakupissa. Yrityksen myöntämän takuun tai erilaisten sertifikaattien merkitystä pidettiin suurena vain joka toisessa remonttikohteessa.

Tilaajavastuulain mukaisten velvoitteiden täyttyminen varmistettiin 97 % kohteista, mutta tämän tarkemmin urakoitsijan taloudellisia taustoja ei lähdetty selvittämään kuin joka toisessa taloyhtiössä.

Tutkimukseen vastasi 254 isännöitsijää eri puolilta Suomea.


Isännöintiliiton tiedote

Sähköalan artikkeli: Taloyhtiön onnistunut sähköremontti alkaa huolellisella suunnittelulla

Sähköalan artikkeli: Hissi taloyhtiöön muiden remonttien yhteydessä