Operaattorit: Verkot kestävät etätyöbuumin ja kotikoulun

19.3.2020

DNA:n ja Telian mukaan puheluiden ja dataliikenteen määrä on kasvanut viime päivinä huomattavasti. Verkot toimivat kuitenkin edelleen hyvin ja tarvittaessa kapasiteettia on mahdollista myös lisätä.

DNA:n verkossa mobiilidataa käytettiin maanantaina 16.3. 34 % enemmän kuin edellisellä viikolla. Telian verkossa puheliikenne kasvoi vastaavana aikana 30 prosenttia.

Erityisesti verkon suoratoistopalvelut kuormittavat nyt runsaasti verkkoa, mutta DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laarin ja välitysverkkojen johtaja Ville Virtasen mukaan verkko kestää vielä hyvin kuormituksen. Esimerkiksi tunnin HD-tason Netflix-elokuvan siirto vaatii 3 gigatavua kaistaa.

– Olemme DNA:lla valmistautuneita palveluiden käyttöpiikkeihin ja verkkomme valmius on hyvä, Laari sanoo DNA:n tiedotteessa.

– Verkkoon on varattu paljon ylikapasiteettia aikaisempien korkeimpien käyttöpiikkien mukaan, Virtanen lisää.

Telian verkoista vastaavan johtajan Sami Siikin mukaan myös Telia on varautunut lisäämään verkkonsa kapasiteettia tarvittaessa.

– Suurin osa verkkojen kuormasta tulee liikkuvasta kuvasta eli suoratoistopalveluista ja tv-sisällöistä. Verkot kestävät nykyliikennettä hyvin perinteiseen ruuhka-aikaan eli iltaisin; jos videoneuvottelut tai videoiden katselu lisääntyy päivällä, verkot kyllä kestävät senkin, Siikki sanoo yhtiön tiedotteessa.

Molempien operaattoreiden mukaan verkkojen hajautettu rakenne takaa niiden toimintavarmuuden myös poikkeusolosuhteissa ja toistaiseksi verkkojen ylläpitoon tarvittavaa osaavaa työvoimaa ja varaosia riittää vielä hyvin. Ainoastaan turvalliset etäyhteydet tarjoavat VPN-yhteydet ovat tällä hetkellä kortilla molemmissa yrityksissä.

Myös erillisverkkojen toiminta jatkuu hallitusti poikkeusoloissa.

 
DNA:n tiedote

Telian tiedote

Suomen Erillisverkkojen tiedote