SULPU: Miljoonan lämpöpumpun raja rikki

20.11.2019

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastoinnin mukaan Suomessa on myyty miljoona lämpöpumppua.

Jussi Hirvonen. Kuva Mikko Arvinen.

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvosen mukaan lämpöpumppuja on myyty Suomessa 1980-luvun alusta lähtien, mutta toden teolla kauppa lähti käyntiin 1990-luvun puolivälissä.

– Lämpöpumppumyynti jatkoi vahvaa kasvua 2000-luvulla. Lämpöpumpuissa mentiin kymmenien tuhansien kappaleiden vuosimyyntiin, kun omakotitalorakentajat alkoivat luopua öljylämmityksestä ja uudet poistoilma- ja ilmavesilämpöpumpputyypit tuotiin markkinoille. Myös isompiin kohteisiin alkoi tulla lämpöpumppuja, Hirvonen kertoo.

SULPUn laskelmien mukaan lämpöpumppuihin on investoitu Suomessa jo noin 5 miljardia euroa. Lämpöpumpuilla tuotetaan vuosittain yli 10 TWh lämpöä eli 15 % Suomen lämmityksestä, ja säästetään samalla lämmityskustannusten ohella noin 2 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä.

– Lopullinen hovikelpoisuus lämpöpumppualalle tuli voimistuneen ilmastomuutoskeskustelun myötä. Lämpöpumput ovat merkittävässä roolissa lämmityksen sähköistämisessä, uusiutuvan energian käytössä, hukkalämpöjen talteenotoissa, lämmön varastoinnissa sekä kulutuksen ohjausjärjestelmissä ja jäähdytyksessä, Hirvonen kertoo yhdistyksen tiedotteessa.

Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Suomen Lämpöpumppuyhdistys on yksi Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n 14 jäsenjärjestöstä.