STUL ja LVI-TU: Tilaajat venyttävät maksuaikoja

21.4.2020

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenten mukaan rakennuttajat ovat alkaneet viivästyttää laskujen maksamista aliurakoitsijoille.

Liittojen jäsenilleen tekemässä maksuaikakyselyssä 40 prosenttia talotekniikka-alan urakoitsijoista kertoi, että yritykselle on aiheutunut taloudellista haittaa rakennusyhtiöiden hitaasta tai myöhäisestä laskujen maksamisesta. Taloudellisista haitoista keskeisimmäksi nousi omien ostolaskujen maksamisen vaikeutuminen ja yleisesti ottaen kassan hallinnan ongelmat, jotka vaativat erikoisjärjestelyjä.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton toimitusjohtaja Kai Puustisen mukaan monet kyselyn vastaajista kertoivat joutuneensa turvautumaan venyneiden maksuaikojen takia ulkopuoliseen rahoitukseen.

– Avoimista vastauksista huokuu vastuuttoman epäoikeudenmukaisuuden aikaansaama hätä ja stressi, Puustinen sanoo.

Pidentyneiden maksuaikojen pääsyylliseksi nimettiin erityisesti suuret rakennusyritykset, mutta myös monet muut yritykset ovat alkaneet vaatia laskuille jopa 90 päivän maksuaikoja. Kyselyn avoimissa vastauksissa urakoitsijat katsoivat, että suuret rakennusyhtiöt käyttävät markkina-asemaansa häikäilemättä hyväkseen.

– Jos et suostu maksuehtojen heikentämiseen, niin annetaan ymmärtää, että töiden tekeminen tilaajalle loppuu, eräs urakoitsija kommentoi.

Rakennusalan toimijoiden maksuaikoja koskeva kysely tehtiin 23.3.-3.4.2020 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 364 liittojen jäsenyritystä.
   

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tiedote