Juha Lounatvuori: Epäasiallinen kaupustelu jatkuu yhä

22.8.2019

Seinäjoella toimivan Pohjois-Suomen Sähkö oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuoren mukaan alueella on törmätty viime aikoina usein sähköasennustöiden epäasialliseen kaupusteluun ja jopa kuluttajalainsäädännön vastaiseen toimintaan.

Pohjois-Suomen Sähkön toimitusjohtaja Juha Lounatvuoren mukaan Pohjanmaan seudulla on tavattu jälleen sähköurakoitsijoiksi esittäytyviä henkilöitä, jotka ovat myyneet tai yrittäneet myydä sähköasennustöitä kyseenalaisilla argumenteilla poskettomaan hintaan pääasiassa varttuneemmille kansalaisille.

Esimerkiksi eräässä tapauksessa omakotitalon omistajalle tarjottiin talon sähköpääkeskuksen vaihtoa 2 500 euron ”tarjoushintaan” väittämällä, ettei sähkökeskuksissa saa olla enää nykyisten EU-määräysten mukaan perinteisiä tulppasulakkeita.

– Onneksi talon omistaja soitti meille ennen kauppoja. Keskuksen vaihtamiselle ei ollut mitään tarvetta, ja vaikka olisi ollutkin, olisi keskuksen ja sen vaihtotyön hinnaksi tullut meidän arviomme mukaan korkeintaan 700 euroa, Lounatvuori kertoo.

Toisessa tapauksessa kiinteistön omistajalle oli tarjottu talon sähkökalusteiden ja kaapeleiden vaihtoa ”nykymääräysten mukaisiksi” lähes kymmenen tuhannen euron hintaan.

– Kaikista varoitusjutuista huolimatta näiden lähes väkisin tehtyjen asennustarjousten määrä tuntuu vain kasvavan ja samalla tämän kaltaiseen toimintaan langenneita ihmisiä on koko ajan enemmän ja enemmän. Kyllä toiminnan pitää olla kannattavaa meidänkin alalla, mutta ei se nyt sentään rikollista saa olla, Lounatvuori pahoittelee.

Sähkökeskuksia tai pistorasioita ei tarvitse uusia koskaan pelkästään muuttuneiden määräysten takia. Mikäli sähkökalusteet ovat täyttäneet asennushetkellä voimassa olleet vaatimukset, ovat ne määräysten mukaan edelleen täysin luvallisia ja sallittuja käyttää.

(Ikääntyessään sähkökeskuksiin ja pistorasioihin saattaa tulla jopa turvallisuuteen vaikuttavia vikoja ja tästä syystä niiden kunto ja toimivuus on hyvä vähintään tarkastuttaa luotettavalla sähköalan ammattilaisella heti jos turvallisuus herättää vähänkään epäilyksiä, mutta mikään määräys ei edellytä vanhojen laitteiden vaihtamista pelkästään niiden iän perusteella.)

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on laatinut jäsenistönsä käyttöön asiallista markkinointia ja hyviä kauppatapoja koskevat ohjeet. Asia on huomioitu myös liiton eettisissä säännöissä, joita kaikki liiton jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan liiton jäsenyyttä hakiessaan.


Sähköalan artikkeli: Kotimyyntiin ja markkinoinnin sopivuuteen on selkeät säännöt