Uusi sähkökuorma-auto Onnisen käyttöön

22.9.2020

K-ryhmä on hankkinut kaksi MANin piensarjana valmistamaa sähkökuorma-autoa. Onnisen käyttöön hankitulla autolla hoidetaan Helsingin Pasilan Mega Express -myymälän jakelua pääkaupunkiseudulla. Toisella autolla toimitetaan elintarvikkeita K-ruokakauppoihin.

Onnisen sähkökuorma-auto Pasilan terminaalilla. Kuva Onninen.

MAN eTGM kuorma-auton akun toimintamatka on noin 200 kilometriä. Kolmeakselisten autojen suurin kokonaismassa on 26 tonnia ja kantavuus noin 12 tonnia. Autoille on rakennettu 150 kW:n pikalatausasemat Pasilan toimitusvarastolle ja Keskon päivittäistavarakaupan keskusvarastolle Vantaan Hakkilaan. Sähkökuorma-autot ovat osa K-ryhmän tavoitetta päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Onninen kokeili kesällä sähköavusteisen rahtipyörän käyttöä pienjakelussa. Kuva Oninen.

– Sähkökuorma-auto on ympäristöystävällisempi jakeluvaihtoehto perinteisten kuorma-autojen rinnalle. Se toimii ketterästi ja tehokkaasti kaupunkiympäristössä, jossa välimatkat ovat lyhyitä ja nopeudet maltillisia. Kaupunkiympäristössä sähkökuorma-auton ehdoton valtti on myös hiljaisuus, K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kaupan logistiikkajohtaja Mika Salmijärvi kertoo.

Sähkön käyttäminen tavarajakelussa ei ole Onniselle uutta: osana logistiikan ketterää kehittämistä Onninen kokeili kesän aikana myös pakettien jakelua sähköavusteisella, kuljetuskontilla varustetulla Velove Armadillo -rahtipyörällä Helsingin kantakaupungin alueella. Pyörän kuljetuskapasiteetti on 150–200 kiloa, joten se sopii erityisesti pienempien tilausten kuljetukseen.