Tukes: Levin mökkipalon taustalla laittomuuksia

22.11.2019

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt huhtikuussa tapahtuneen Levin mökkipalon sähköasennuksiin liittyviä kysymyksiä. Selvitysten perusteella Tukes havaitsi, että tulipalossa tuhoutuneen mökin sähköasennustyöt oli tehty sähköturvallisuuslain vastaisesti.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Levin mökkipalo syttyi väärin asennetusta sähköisestä lattialämmityksestä. Onnettomuudessa kuoli kolme lasta. Tukesin selvityksen mukaan Levin tapauksessa vaikuttaa käyneen niin, että mökin sähköasennukset on tehty vastoin lakia. Tukesin selvitysten perusteella mökin käyttöönottopöytäkirja oli laadittu yrityksen nimiin, joka ei tosiasiassa ollut osallistunut mökin sähköasennusten tekoon. Yritykseen nimetty sähkötöiden johtaja ei vaikuttanut huolehtineen asennusten ja työn turvallisuudesta. Sähköasennuksia olivat tehneet yrityksen ulkopuoliset henkilöt.

– Tietoomme tulee silloin tällöin tapauksia, joissa sähköalan yritys on toiminut lain vastaisesti ja antanut luvan henkilölle tai toiselle yritykselle tehdä sähkötöitä yrityksen nimiin. Menettelynä tällainen ”toisen luvilla tekeminen” on täysin vastuutonta ja voi täyttää petoksen tunnusmerkit. Räikeimmillään yritys on luovuttanut käyttöönottotarkastuspöytäkirjan sähkötyöstä, jota yritys ei ole oikeasti tehnyt, saati tarkastanut. Pahimmillaan tällainen toiminta voi johtaa Levin kaltaiseen tragediaan, Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka sanoo Tukesin tiedotteessa.

Tukesin rekisterissä on tällä hetkellä vajaa 20 000 sähkötöihin oikeudet omaavaa yritystä ja yrittäjää.

– Jotta vahingoilta voitaisiin välttyä eikä toimittaisi vastoin lakia, Tukes antaa vakavaa vaaraa aiheuttaneet oikeudettomat ja toistuvat sähkötyöt poliisin tutkittavaksi. Poliisilta asiat etenevät syyttäjän syyteharkintaan ja edelleen käräjille sähköturvallisuuslain ja rikoslain rikkomuksina, Hatakka jatkaa.

Tukes jatkaa asian tarkempaa selvittämistä yhdessä poliisin kanssa.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnanjohtaja Kai Valonen kommentoi asiaa Ilta-Sanomissa:

– Tässä tapauksessa asennusvirheet ja asennustapa aiheuttivat tulipalon. Yksi johtopäätös on, että sähköasennukset pitää antaa pätevän urakoitsijan tehtäväksi. Nyt vaikuttaa siltä, että meillä suhtaudutaan aika huolettomasti siihen, miten sähkötöitä tehdään. Pidän kummallisena, että tällaisille valesähköasentajille vain naureskellaan, Valonen sanoo Ilta-Sanomien uutisessa.

 

Tukesin tiedote