Koronakevät koetteli sähköurakoitsijoita vaihtelevasti

23.6.2020

Sähkömaailma-lehden haastattelemien sähköurakoitsijoiden mukaan koronapandemian vaikutuksissa töihin ja työtilanteeseen oli keväällä suuria alueellisia eroja.

Kaikkien Sähkömaailman haastattelemien urakoitsijoiden työmaat pysyivät keväällä käynnissä, mutta pääkaupunkiseudun työmailla tavatut koronatartunnat johtivat joidenkin sähköasentajien tartuntariskille altistumiseen ja tätä myötä kotikaranteeneihin.

Tommi Valtonen. Kuva Sini Pennanen.

– Tiedossani on vain yksi koronatapaus työkohteissamme kevään aikana. Rakennusliikkeen työntekijällä oli koronatartunta, mikä sitten johti muutaman muun työntekijän karanteeniin, vantaalaisen Takuusähkö oy:n toimitusjohtaja Tommi Valtonen kertoo.

Työmaakäytäntöjen Valtonen sen sijaan toteaa muuttuneen varsin merkittävästi: sosiaalitilojen käytön porrastuksen ja turvavälien pitämisen lisäksi osalla työmaista otettiin käyttöön hengityssuojaimet. Maskin käyttö on ollut itsestäänselvyys aina kun sähköremontteja on menty tekemään ihmisten koteihin.

– Olemme lisäksi ehdottaneet, että pienissä remonteissa asiakas olisi itse mahdollisuuksien mukaan poissa kotoaan, Valtonen toteaa.

Osa töistä on siirtynyt

Käynnissä olleiden työmaiden työtilanteeseen poikkeustilanteella ei ollut juurikaan vaikutusta, mutta tarjouskyselyiden määrä on pudonnut kevään aikana ja alkukesästä huomattavasti etenkin kasvukeskuksissa.

Sairaaloissa urakoita tekevillä ja ylläpidosta vastaavilla sähköalan yrityksillä jotkut työt ovat siirtyneet, toiset taas vaihtuneet sisällöltään. Helsinkiläisen Voltmen oy:n keväälle sovitut leikkaussalien sähköistystyöt vaihtuivat koronan hoitoon sopivien teho-osastojen sähköistykseen.

Janne Skogberg.

Voltmenin toimitusjohtaja Janne Skogbergin mukaan monet taloyhtiöiden työt, kuten alkuvuodesta hyvään vauhtiin lähteneet sähköautojen latauspisteiden asennustyöt, lykkääntyivät keväällä myöhemmäksi.

– Tälle viivytykselle on vaikea keksiä muuta syytä kuin se, että taloyhtiöissä ei ole haluttu tai osattu pitää kokouksia verkossa. Mieluummin on siirretty asioita myöhemmin käsiteltäväksi, Skogberg arvioi.

Hannu Huuskonen.

Kuopion seudulla toimivan Sähköhalme oy:n toimitusjohtaja Hannu Huuskonen teki samansuuntaisia havaintoja omassa asiakaskunnassaan: maaliskuulta toukokuun alkuun uusia tilauksia yksityisasiakkaille tuli erittäin vähän. Toukokuun ensimmäisen viikon jälkeen, eli samoihin aikoihin kuin Suomen hallitus höllensi rajoituksia, tarjouskyselyjä ja tilauksiakin alkoi taas tulla.

– Jonkin verran meidän on pitänyt väliaikaisesti sopeuttaa toimintaa eli lomautuksiakin on ollut. Esimerkiksi sähköautojen latausasemien asennuksia uskon kyllä riittävän taas pienen tauon jälkeen, hän pohtii.

Paikalliset erot ovat merkittäviä

Simo Kosunen. Kuva Pentti Vänskä.

Leppävirtalaisen Mittasähkö oy:n työtilanne ei yhtiön toimitusjohtaja Simo Kosusen mukaan juurikaan muuttunut kevään aikana.

– Mikään urakka ei tähän mennessä ole siirtynyt koronan takia myöhemmin tehtäväksi. Se tuntuma kylläkin on, että vaikutukset tulevat näkymään viiveellä, Kosunen sanoo.

Lapin läänissä monien sähköurakoitsijoiden työt vähenivät hiihtokeskusten hiljenemisen myötä. Länsi-Lapin sähkö oy:n toimitusjohtaja Kari Hartikaisen mukaan hiihtokeskusten uudet urakat ovat pysähtyneen lähes kokonaan, mutta aiemmin käynnistyneitä töitä on osin voitu jatkaa.

Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa toimivan Paikallissähkö oy:n toimitusjohtaja Timo Keräsen mukaan myös maatilakiinteistöjen sähkötöitä ja -kuntotarkastuksia siirrettiin keväällä myöhemmäksi.

– On ymmärrettävää, että maatiloilla on pitänyt erityisesti varoa koronatartuntoja jo senkin takia, ettei tuuraajia olisi helppo löytää. Toukokuun puolella olemme päässeet taas tekemään sähkökuntotarkastuksia myös tiloilla, Keränen kertoo.

Juha Niskala.4G-antennien asennustyöt lisääntyivät

Ihmisten kodeissa tehtävät asennukset vähentyivät keväällä merkittävästi kaikkialla Suomessa, mutta poikkeuksen tähän teki etäyhteyksien parantamiseen tarvittavien 4G-antennien asennusten huomattava lisääntyminen. Oulun seudun tele & audio oy:n toimitusjohtaja Juha Niskala arvioi suunta-antennien asennusmäärän jopa kaksinkertaistuneen koronan aikana.

– Osa tästä kasvusta saattaa selittyä operaattoriyritysten välisillä kaupoilla, jotka ajoittuivat alkuvuoteen. Sanoisin, että etätöihin siirtymisellä ja etäkoululla on kuitenkin ollut merkittävä vaikutus, koska kotien laajakaistaan on pitänyt saada lisää kapasiteettia, Niskala pohtii.


Juttu on tiivistelmä Sähkömaailma-lehden kesäkuun numerossa julkaistusta pidemmästä artikkelista.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton opastusvideo: Näin teet turvallisesti töitä asiakkaiden kotona korona-aikaan