Sähkön päivää vietettiin 23. tammikuuta

24.1.2020

Sähkön päivänä muistutettiin, kuinka suuri merkitys sähköllä on hyvinvoinnillemme. Yhteiskunnan sähköistyminen hidastaa myös ilmaston lämpenemistä.

Sähkön päivän tunnus.

Yhteispohjoismainen Sähkön päivä järjestettiin nyt viidennen kerran. Päivän tavoitteena on nostaa esille sähköä ja sen merkitystä hyvinvoinnin mahdollistajana.

Päivän päätapahtuma järjestettiin Vantaan Tiedekeskus Heurekassa, missä ohjelmassa oli tiede-esityksiä, VR-kokemuksia sekä työpajoja, joissa voi rakentaa optisen lennättimen, tanssittaa robottikäsivarsia tai kokeilla erilaisilla komponenteilla, saako lampun syttymään. Tapahtuma järjestettiin yhdessä Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n kanssa.

Sähköinsinööriliitto ry juhlisti Sähkön päivää palkitsemalla Vuoden sähköinsinöörin ja SIL-opiskelijakilpailun voittajat Helsingin Suomalaisella klubilla.

Vuoden sähköinsinööri Aki Kortetmäki. Kuva Riittamaija Ståhle.

Vuoden 2020 sähköinsinööri on diplomi-insinööri Aki Kortetmäki. Hän on tutkinut esimerkiksi hajautettujen energiaresurssien vaikutusta pienkiinteistöjen sähkösuunnitteluun ja selvittänyt aurinkopaneelijärjestelmien vaatimuksia ja tehon hallintaa Tulevaisuuden kaupunkiympäristön energiaratkaisut -hankkeessa.

SILin Opiskelijakilpailun voiton ja 10 000 euron palkinnon vei Tampereen ammattikorkeakoulun joukkue. Palkitussa työssä TAMKin opiskelijat selvittivät vanhan pientalon energiatehokkuuden parantamismahdollisuuksia. Joukkueessa sähköistä talotekniikkaa edustivat Lauri Laivoranta, Rami Kotilainen ja Janne Pirkkanen.

Pohjois-Suomen Sähkön henkilökunta odotteli aamutuimaan Sähkön päivän ensimmäistä, ladattavalla sähköautolla saapuvaa asiakasta latausasemalla.

Energia-alan yrityksen eivät innostuneet viettämään päivää tänä vuonna edellisvuosien malliin, mutta esimerkiksi Seinäjoella toimiva Pohjois-Suomen Sähkö oy vietti päivää aktiivisesti tarjousten merkeissä.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry muistutti Sähkön päivän tiedotteessaan, että sähköistysratkaisut auttavat omalta osaltaan ilmaston lämpenemisen torjunnalle asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa.

– Niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa on ladattu fossiilivapaalle energiantuotannolle ja sähköiselle talotekniikalle älykkäine, energiatehokkuutta edistävine ratkaisuineen suuria odotuksia pyrkimyksissä hiilineutraaliuteen, STUL ry:n toimitusjohtaja Kai Puustinen sanoi.