Taloyhtiössä ilmalämpöpumppu vaatii aina luvan

25.4.2019

Ilmalämpöpumppujen kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan. Kiinteistöliitto muistuttaa, että ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan aina taloyhtiön lupa.

Ilta-Sanomien haastattelemien ilmalämpöpumppualan yritysten mukaan ilmalämpöpumppuja kysytään tällä hetkellä niin paljon, ettei asentajia riitä joka paikkaan.

Viime kesän helteiden jälkeen ilmalämpöpumppuja on asennettu runsaasti koko talven ajan, mutta toukokuun lämpimien päivien jälkeen kysyntä on suorastaan räjähtänyt. Lehden haastatteleman, lämpöpumppuja maahantuovan Scanofficen toimitusjohtaja Mikko Anttilan mukaan lämpöpumppuja on myyty tänä vuonna kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

Kiinteistöliitto muistuttaa, että taloyhtiöihin lämpöpumppuja ei saa mennä koskaan asentamaan omin päin, ja että myös ammattilaiselta tilattu asennus vaatii taloyhtiön luvan.

– Jos taloyhtiössä ei ole aiemmin asennettu ilmalämpöpumppuja, asiaa on syytä käsitellä ensin yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen periaatepäätöksen jälkeen riittää hallituksen antama lupa, kertoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Ilmalämpöpumpun asennuksessa on kiinnitettävä huomiota esimerkiksi meluhaitan ehkäisemiseen ja kondenssiveden hallittuun poistamiseen esimerkiksi parvekkeelta. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain kylmäpätevyyden omaava urakoitsija. Jos asennus edellyttää sähkötöitä, on urakoitsijalla oltava lupa myös sähköasennustöiden tekoon.

Kiinteistöliitto, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ja Rakennustieto ovat laatineet yhdessä ohjeet ilmalämpöpumpun asentamisesta kerrostaloasuntoon.


Kiinteistöliiton tiedote

Ilta-Sanomien uutinen: Ilmalämpöpumput revitään käsistä