Maailman kolmas VVER-1200 -reaktori käynnisttiin Venäjällä

26.3.2019

Hanhikiven voimala mukaan lukien Rosatomilta on tilattu jo 36 VVER-voimalaitosyksikköä.

Uusi VVER-1200 -painevesireaktori käynnistettiin 500 kilometriä Moskovan eteläpuolella sijaitsevassa Novovoronezhin voimalassa 22.3. Reaktori käynnistettiin aluksi minimiteholla niin, että reaktorissa on havaittavissa neutronivuo ja reaktorin teho riittää ylläpitämään hallittua fissioketjureaktiota. Yksikkö on määrä kytkeä verkkoon vuoden 2019 loppuun mennessä.

Venäjän ydinvoimaloita operoivan Rosenergoatomin mukaan Novovoronezhissa prosessin kaikki vaiheet ovat toteutuneet aikataulun ja turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Seuraavaksi voimalassa tehdään ensimmäiseen polttoainelataukseen liittyviä testejä ja varmistetaan reaktorin monitorointi- ja turvalaitteiston luotettava toiminta.

Ensimmäinen VVER-1200 -reaktori käynnistettiin vuonna 2016 niin ikään Novovoronezhin ydinvoimalaitoksella. Rosatomin VVER-1200 -reaktoreita on tilattu Venäjän ja Hanhikiven lisäksi esimerkiksi Unkariin, Kiinaan, Bangladeshiin ja Valko-Venäjälle yhteensä 36 kappaletta. Noin 250 000 henkeä työllistävän Rosatomin mukaan tilausten arvo on noin 133 miljardia dollaria.

 

Rosatomin tiedote Novovoronezhin reaktorin käynnistämisestä