Perinteiset tv-lähetykset keventävät dataverkon kuormitusta

26.3.2020

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry muistuttavat, että tietoliikenneverkkojen kuormitusta on helppo keventää katselemalla televisio-ohjelmia perinteisinä lähetyksinä suoratoistopalveluiden käytön sijaan.

Tietoliikenneverkkojen dataliikenteen määrä on kasvanut viime päivinä useita kymmeniä prosentteja tavanomaisesta tasosta. Operaattoreiden mukaan verkot kestävät yhä kasvaneet liikennöintimäärät, mutta varmuustoimenpiteenä esimerkiksi Netflix ja Youtube ovat heikentäneet vapaaehtoisesti runsaasti tiedonsiirtokapasiteettia vaativien teräväpiirtovideoidensa kuvanlaatua.

Jos tämä ei riitä takaamaan esimerkiksi tehokkaassa etätyönteossa tarvittavia yhteyksiä, on operaattoreille annettu EU:n laajuinen poikkeuslupa rajoittaa viihdepalveluiden liikennettä niin paljon, kuin verkkojen toimivuuden varmistaminen vaatii.

Tiedonsiirtoverkkojen kuormitusta on helppo keventää katsomalla tavalliset televisio-ohjelmat television tai digiboksin antenni- tai kaapelivirittimen kautta IP-verkon kautta välitettävän Areenan, Ruudun tai muun vastaavan suoratoistopalvelun sijaan. Käytännössä tämä onnistuu yksinkertaisesti kaukosäätimen input-nappia painamalla, mikäli televisio tai digiboksi on kytketty antennirasiaan.

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n toiminnanjohtaja Vesa Erkkilän mukaan perinteisen, vuosikymmenten varrella toimivaksi koetellun broadcasting-lähetystekniikan edut nousevat esille juuri poikkeustilanteissa. Suuret väkijoukot tavoitetaan luotettavasti, eikä vastaanottajien määrä vaikuta kuvan tai äänen laatuun.

Operaattori suosittelee kiinteiden verkkojen käyttöä. Kuva Mikko Arvinen

Myös matkapuhelinverkot ovat tällä hetkellä erittäin kuormittuneita. Tästä syystä osa operaattoreista on jo pyytänyt ainakin yritysasiakkaitaan käyttämään kiinteitä internetyhteyksiä aina kun yhteys on saatavilla eikä mobiilidatan käyttö ole välttämätöntä.

SANT ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry suosittelevat, että kiinteistöihin rakennetaan kiinteällä kaapeloinnilla toteutettu antenni- ja tietoliikenneverkko aina myös rakennusten peruskorjausten yhteydessä, vaikka tämä ei nykymääräysten mukaan ole enää välttämätöntä. Näin varaudutaan myös tuleviin poikkeusolosuhteisiin.

 
Tiedote SANTin sivuilla