Traficom: Pientaloalueiden valokuitutarjonta on puutteellista

26.10.2020

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin valokuitukatsauksen mukaan valokuituyhteyksien saatavuudessa olisi vielä paljon parannettavaa erityisesti kaupunkien pientaloalueilla.

Traficomin valokuitukatsauksen mukaan valokuidun saatavuudessa on Suomessa suuria alueellisia eroja. Traficomin mukaan valokuituyhteys oli saatavilla vuoden 2019 lopussa 38 prosenttiin Suomen kotitalouksista.

Maaseudulla tilanne on yllättäen parempi kuin kaupungeissa: kaupunkimaisissa kunnissa vain 17 prosenttiin pientaloista oli saatavilla valokuituyhteys, kun taas maaseutumaisissa kunnissa jo 38 % pientaloista on jo liitetty valokuituverkkoon. Yhteensä pientaloista ja rivitaloista oli kuidutettu viime vuoden lopussa 25 % ja kerrostaloista 43 %.

Traficomin mukaan valokuituliittymän hankinta maksaa keskimäärin 1 500 – 2 000 euroa. Traficomin keväällä 2020 toteuttaman kuluttajatutkimuksen noin viidestäsadasta vastaajasta vain yhdeksän prosenttia olisi ollut valmis maksamaan liittymästä tämän keskimääräisen hinnan. Enemmistön mielestä hinnan pitäisi olla alle tuhat euroa. Erityisesti kaupunkien pientaloalueilla asuvat kansalaiset kokevat valokuidun kustannukset korkeiksi.
   

Traficomin tiedote; Kaupunkien pientaloalueilta uupuu valokuitua