Yhteisrakentamiskilpailun voitto Mikkelin kaupungille

30.10.2019

Mikkelin kaupunki voitti Traficomin järjestämän yhteisrakentamistekokilpailun kuntasarjan. Yrityssarjan voiton nappasi Netplaza oy.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhteistyössä alan toimijoiden kanssa järjestämässä Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailussa etsittiin uusia, infraverkkojen rakentamista helpottavia toimintatapoja.

Kilpailun kuntasarjan voittajaksi valittiin Mikkelin kaupungin kyläverkkohanke, jossa Anttolan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen vanhat kuntakeskukset liitettiin valokuituverkkoon yhdessä MPY Palvelut oyj:n, Rejlers Finland oy:n, Järvi-Suomen Energia oy:n ja Etelä-Savon Energia oy:n kanssa.

Valokuituverkon rakentaminen suunniteltiin yhdessä alueelle säävarmoja sähköverkkoja rakentavien energiayhtiöiden kanssa. Mikkelin kaupungin projektipäällikkö Timo Rissasen mukaan yhteisrakentaminen on erittäin hyödyllinen toimintatapa eritoten asukkaiden kannalta.

– Asukkaat saavat samalla kaivamisen aiheuttamalla haitalla sekä luotettavasti toimivan sähköverkon että nopeat teleyhteydet. On selvää, että kyseessä on myös kaupungin etu, Rissanen sanoo.

Yhteisrakentamiskilpailun yrityssarjan voittajaksi valittiin Netplaza oy. Yritys rakensi pohjoispohjalaiseen Reisjärven kuntaan valokuituverkon yhdessä paikallisen R-Netin ja Elenian kanssa. Netplazan liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivalan mukaan valokuitu- ja sähköverkon rakentaminen sovitettiin yhteen niin pitkälle, kuin se oli teknisesti mahdollista.

– Reisjärvellä valokuituverkkoa rakennettiin 190 kilometriä, joissa yhteiskaivantoa sähköverkon kanssa oli 154 kilometriä. Yhteisrakentamisprosentti nousi näin 82 prosenttiin. Näin suuriin yhteiskaivantoprosentteihin päästään vain, kun suunnitelmat yhteensovitetaan ajoissa, maastokatselmukset tehdään ennen rakentamisen aloittamista ja kun toimijoiden välillä on aito yhteisrakentamishalu, josta molemmat hyötyvät, Nivala kertoo.

Netplaza kuuluu Suomen valtion omistamaan, tietoliikenteen kansainvälisistä runkoyhteyksistä huolehtivaan Cinia-konserniin.


Lisätietoja kilpailusta Viestintäviraston sivuilla

Sähköalan artikkeli: Yhteisrakentamislaki tuo uusia pelisääntöjä verkonrakentajille