Oikeus: Metron automatisointisopimukset sai purkaa

31.3.2020

Helsingin käräjäoikeus antoi 31.3. välituomion metron automatisointiin liittyvässä oikeuskäsittelyssä. Päätöksen mukaan HKL:llä oli oikeus purkaa sopimukset metron automatisoinnista Siemensin kanssa.

HKL ja Länsimetro Oy solmivat vuonna 2008 Siemensin kanssa sopimuksen Helsingin metron automatisoinnista. Hanke käynnistyi vuonna 2009, mutta projektin venyessä HKL ja Länsimetro Oy purkivat Siemensin kanssa tehdyt sopimukset vuonna 2015.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan automatisointiprojektin viivästykset johtuivat Siemensin vastuulla olevista syistä. Käräjäoikeuden välituomiosta ei voi valittaa. Tämä tarkoittaa sitä, että käräjäoikeus jatkaa seuraavaksi taloudellisten vaatimusten käsittelyä. Metron automaattiseen liikennöintiin tähdänneen automatisointiurakan arvo oli noin sata miljoonaa euroa.

Purkuoikeudesta huolimatta käräjäoikeuden päätöksessä katsotaan, että HKL ei olisi saanut jatkaa Siemensin toimittamien järjestelmäosien käyttämistä.

–  HKL käynnisti välittömästi sopimusten purun jälkeen Siemensin laitteet korvaavan hankinnan, ja tämä tuli käyttöön alkuvuodesta 2019, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kertoo HKL:n tiedotteessa.