Lankapuhelinverkko siirtyi historiaan

31.12.2019

Telia lakkautti Suomen suuriruhtinaskunnan Postihallituksen vuonna 1884 perustaman lankapuhelinverkon vuoden lopussa.

Puhelinlanka ei enää laula

Suomen ensimmäiset, yksityisten yrittäjien rakentamat, puhelinlinjat avattiin vuonna 1877 Helsinkiin. Maan ensimmäinen puhelinlaitos perustettiin Turkuun vuonna 1881. Vuonna 1884 Suomen suuriruhtinaskunnan Postihallitus avasi ensimmäiset kaukopuhelinyhteydet Helsingin ja Porvoon sekä Turun ja Naantalin välille.

Valtion monopoliksi kaukopuhelinliikenteen hoito siirtyi vuonna 1919, kun valtion monopolilaki kaukopuhelin- ja sähkösanomaliikenteen hoidosta vahvistettiin lennätinlaiksi. Tämän jälkeen valtio lunasti puhelinlaitoksilta useita niiden rakentamia kaukopuhelinjohtoja ja jatkoi uusien verkkojen rakentamista.

Kaukopuheluiden välittäminen säilyi valtion monopolina aina vuoteen 1992 saakka, jolloin telekilpailu vapautettiin. Telian edeltäjäyritysten haltuun valtakunnallinen puhelinverkko päätyi vuonna 1994 kun Posti- ja telelaitos yhtiöitettiin ja Telecom Finland Oy (Tele) perustettiin.

Nyt Telian lankapuhelinpalvelut ajettiin suunnitellusti alas. Lankapuhelinverkon viimeiset noin 6 000 liittymää suljettiin syksyn aikana. Telian mukaan vanhentuneesta teknologiasta luopuminen sujui ongelmitta. Vajaa puolet viimeisistä lankapuhelinliittymien haltijoista jatkoi vanhan lankapuhelinnumeron käyttöä Telian toimittamilla pöytä-gsm-puhelimilla, mutta kaikki eivät kaivanneet tilalle uusia, korvaavia liittymiä. Telian mukaan vuoden 2019 alussa lankapuheluiden osuus Suomen puheliikenteestä oli 3 %.

Lankapuheluiden päätyttyä Telia jatkaa lankapuhelinverkon keskusten, keskittimien ja muiden laitteiden purkamista. Lankapuhelinpalveluiden päättyminen ei koske kupariyhteyksillä toimivia laajakaistaliittymiä, joten kaikkia puhelinpylväitä ei ryhdytä vielä kaatamaan.


Lähteet:

Telian tiedote; Puhelinlankojen laulu loppuu

Teleseniorien artikkeli Posti- ja lennätinlaitoksesta TeliaSoneraksi

Wikipedian artikkelit puhelimen ja Posti- ja telelaitoksen historiasta