Auton lämmitystolpasta tehdään sähköautolle vuokrattava latauspiste

21.5.2019

Aalto yliopiston koordinoima biotope-hanke yhteistyössä EU:n kanssa kehitti palvelua, joka löytää sähköauton latauspisteen automaattisesti. Parkkisähkö oy kehitti kämmeneen mahtuvan latauskojeen.

Biotope-hanke on Helsingissä kehittänyt palvelun, jonka avulla on helppo löytää latauspisteitä sähköautolle. Lisäksi sovellus mahdollistaa oman latauspisteen vuokraamista.

Sovelluksen inspiraationa on ollut majoituspalvelu Airbnb, minkä kautta voi vuokrata esimerkiksi omaa asuntoaan lyhyeksi ajaksi. Hanketta on myös kutsuttu sähköautojen latauspisteiden Airbnb:ksi.

Keskeisenä tavoitteena on ollut operaattorineutraali sähköauton latauspiste, eli se että autoa voi ladata missä vaan riippumatta kenen asiakas auton omistaja on. Tätä hankkeessa tavoiteltiin luomalla avoimia standardeja palveluille, ja lisäämällä kaupunkien tietoisuutta standardeista, jotta niitä osattaisiin myös vaatia palveluntarjoajilta.

Käytännönratkaisua suunnitteli Parkkisähkö oy, ja lopputulokseksi saatiin kämmeneen mahtuva sähköauton latauspiste.

- Aloimme pohtimaan, että mahtuuko jo olemassa oleviin autojen lämmitystolppiin latauspiste ja sovelluksen vaatima älyteknologia, Parkkisähkö Oy:n toimitusjohtaja Jiri Räsänen kertoo.

Latauspiste

Yksittäinen latauspistorasia on suurin piirtein lämmitystolpan kellon kokoinen, ja se on yhden 16 A sulakkeen takana. Tärkeä asia suunnittelussa oli Räsäsen mukaan se, että pystytään integroimaan latauspisteet kiinteistöjen infrastruktuuriin ilman suuria sähköremontteja.

- Olemme keskittyneet varsinkin latauspisteiden rakentamiseen yhteistyössä kiinteistöjen kanssa, Jiri Räsänen jatkaa.

Biotope-hanke sijoittui Helsinkiin, Lyoniin ja Brysseliin. Tavoitteena oli kehittää erilaisilla sovelluksilla tulevaisuuden älykaupunkia, Helsingissä keskityttiin liikkuvuuden parantamiseen ja sähköautojen lataamiseen.