» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Rakennusliitto: Veronkierron valvonta toisi jättitulot
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Rakennusliitto: Veronkierron valvonta toisi jättitulot

12.9.2005

SAK:laisen Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ihmettelee verottajan ja valtiovarainministeriön passiivisuutta harmaan talouden valvonnassa. Harjuniemen mukaan tilanne on käsittämätön, sillä pimeän työn salliminen vie verottajalta paljon rahaa.
     
Harjuniemi viittaa asiaa selvitelleen Virke-työryhmän arvioon, jonka mukaan rakennusalan piilotyöllisyys on Suomessa 15 000–20 000 miestyövuotta. Piilotyöllisyys tarkoittaa pimeästi tehdyn työn osuutta.
"Tämä merkitsee 700–800 miljoonan euron verran salattuja työtuloja, yli 10 prosenttia alan arvonlisäyksestä. Vero- ja sosiaalimaksumenetykset ovat 350 miljoonan euron luokkaa", Harjuniemi laskee.   
  
Veronkierto olisi Harjuniemen mukaan estettävissä yksinkertaisella eduskunnan toimenpiteellä.
 "Kaikille Suomessa toimiville yrityksille pitää säätää velvoite rekisteröityä ennakonperintärekisteriin. Tämä mahdollistaisi verottajien yhteistyön yli rajojen."

Harjuniemen mielestä Suomessa tulisi periä vero ensimmäisestä työpäivästä alkaen. Säädös ei Harjuniemen mukaan loukkaa kenenkään oikeutta, vaan mahdollistaa verotuksen oikeudenmukaisuuden.
onissa muissa EU-maissa tällaisia rekistereitä on. Nyt viranomaisilla ei ole mitään tietoa edes yritysten olemassaolosta.
     
Laittoman työvoiman jatkuva lisääntyminen on saanut Rakennusliiton lisäämään omia tarkastuksiaan työmaille. Liitto on julistanut hämäräfirmoiksi epäilyille yrityksille tänä vuonna jo 36 saartoa. Useimmiten kyseessä on Virossa sijaitseva alihankintafirma.