» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Radiotunnistus tuomassa tehoa sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätykseen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Radiotunnistus tuomassa tehoa sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätykseen

13.9.2005

 VTT:n tutkimusten mukaan radiotunnistuksen avulla voidaan jo lähivuosina tunnistaa tuote ja sen tuottaja myös metalleja sisältävän sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyn kaikissa vaiheissa. Tämä mahdollistaa muun muassa kustannusten oikeudenmukaisen kohdentamisen tuottajille uuden EU-direktiivin mukaisesti.

radiotunnistus.gifElokuun puolivälissä voimaan tullut EU-direktiivi velvoittaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajat ja maahantuojat huolehtimaan käytöstä poistuvien laitteiden kierrätyksestä ja sen kustannuksista. Käytännössä tuotteisiin liittyvän tiedon on oltava ajan tasalla ja eri osapuolten saatavilla tuotteen koko elinkaaren ajan.

Ensimmäiseksi VTT tutki näyttöpäätteiden tunnistamista Kuusakoski Oy:n kuvaputkilaitteiden purkulinjalla Heinolassa sekä kierrätysastioiden tunnistamista Ekokem Oy:llä Riihimäellä.

Tutkimustulosten mukaan radiotunnistusta (RFID, Radio Frequency Indentification) on jo mahdollista hyödyntää sovelluksissa, joissa materiaalivirta on lyhyt, materiaali on suljetussa kierrossa tai tuote on kookas tai kallis.

Uudessa tutkimushankkeessa VTT luo valmiuksia laitteisto- ja järjestelmätoimittajille RFID-teknologiaan perustuvien tiedonhallintajärjestelmien tuotteistamiseen ja käyttöönottoon. Lisäksi parannetaan jätteen tuottajien ja jätealan toimijoiden mahdollisuuksia soveltaa ja hyödyntää näitä järjestelmiä.