» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Sähkönjakelijat varoittavat toimintavarmuuden heikentymisestä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkönjakelijat varoittavat toimintavarmuuden heikentymisestä

19.9.2005

Sähkönjakeluyhtiöiden mukaan verkkotoiminnalle asetettu enin sallittu tuotto ei riitä tulevaisuudessa tehtäviin verkoston ikääntymisestä johtuviin kasvaviin verkostoinvestointeihin. Tämä voi jakeluyhtiöiden mukaan johtaa sähköverkkojen toimintavarmuuden olennaiseen heikkenemiseen Suomessa.

Sähkönjakeluyhtiöiden verottomat siirtohinnat ovat laskeneet jo selvästi alle vuoden 1997 hintatason, jolloin sähkömarkkinat Suomessa vapautuivat. Tämä käy ilmi Energiamarkkinaviraston (EMV) ylläpitämistä hintatilastoista.

Kerrostaloasiakkaan sähkön veroton siirtohinta oli elokuussa 2005 keskimäärin 4,03 senttiä/kWh. Tämä on kuluttajahintaindeksiin suhteutettuna noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuoden 1997 tammikuussa. Sähkölämmitteisen omakotitalon tapauksessa keskihinta oli lämmitystavasta riippuen 1,9–2,1 senttiä/kWh eli noin yhdeksän prosenttia alle vuoden 1997 hintatason.

Keskisuuren teollisuusasiakkaan siirtohinta oli puolestaan noin 1,4 senttiä/kWh. Tässä pudotusta on noin neljä prosenttia.

Hintojen lasku selittyy pääosin verkkotoiminnan pitkään jatkuneella tehostumisella. Verkkopalvelujen hinnoittelu on yhtä poikkeuksellista jaksoa lukuun ottamatta ollut varsin vakaata. Siirtohinta muodostaa 35 prosenttia kotitalousasiakkaan sähkölaskusta. Sähköenergian osuus on 39 prosenttia ja verojen 26 prosenttia.

Sähköverkkotoimialan näkemyksen mukaan kulujen karsinnassa on kuitenkin nyt saavutettu pohja ja tulevaisuudessa esimerkiksi kasvavat työvoimakustannukset pakottavat nostamaan siirtohintoja. Erityisen haasteen aiheuttaa Suomen sähköverkkojen laajamittainen vanheneminen ja lisääntyvä perusparannustarve.