» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Uudella teknologialla kerrostalon lämmitysenergian kulutus laskee kolmasosaan
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Uudella teknologialla kerrostalon lämmitysenergian kulutus laskee kolmasosaan

21.10.2005

VTT johdolla on kehitetty kerrostalorakentamiseen teknologia, jolla kerrostaloasunto lämpiää jopa 70 prosenttia vähemmällä energialla kuin nykyisin. Ensimmäinen matalaenergiateknologialla toteutettu kerrostaloasunto otettiin käyttöön kesällä Espoon Leppävaarassa. Tavoitteena on aloittaa samalla tekniikalla kokonaisen kerrostalon rakentaminen ensi kesänä.

VTT:n johdolla pyritään luomaan nyt edellytykset kerrostalojen matalaenergiarakentamisen tuotteistamiseen. VTT ja useat verkostoituneet yritykset suunnittelivat lämpöä erinomaisesti eristävät ulkoseinät, saunarakenteet, parvekeovet ja ikkunat sekä yhdistetyn ilmanvaihto-lämmöntalteenottojärjestelmän, jolloin asunnossa ei tarvita lämpöpattereita. Nykyisin rakennustuotteissa ja rakentamisessa on tyydytty pääosin alan vähimmäisvaatimusten täyttämiseen.

Matalaenergiarakentamisen vain 2-3 prosentin lisäkustannukset katetaan nopeasti lämmitysenergian pitkäaikaisella säästöllä. Yhdessä matalaenergiakerrostalossa säästyisi kymenessä vuodessa 50 000 euroa verrattuna nykyvaatimusten mukaisesti rakennettuun taloon, kun energian hinta nousee edelleen 3-6 prosenttia vuodessa. Matalaenergiatalo pääsee parhaaseen energialuokkaan, kun ensi vuonna Euroopassa otetaan käyttöön rakennusten energiatodistukset.

Espooseen rakennettu matalaenergia-kerrostaloasunto käyttää hyväksi asumisesta syntyvän lämmön: ihmisen ja kotitalouskojeiden tuottaman lämmön. Tämä otetaan talteen uudella ilmanvaihto-lämmöntalteenottojärjestelmällä. Siten asunnon ulkopuolelta tarvitaan lisäenergiaa lämmittämiseen vuodessa vain 2-3 kuukauden aikana, mikä tuotetaan saman ilmanvaihtojärjestelmän avulla. Lisäksi asunnon kesäaikainen viilennys tapahtuu rakenteiden ja ilmanvaihdon yhteisvaikutuksena.

Matalaenergia-asunnon kehittivät VTT, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Rakennusliike Reponen Oy, Meptek Oy, Skaala Ikkunat ja Ovet Oy sekä Salon Sauna Oy. Hanketta rahoitti myös Tekes.