» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Laitteiden väärä käyttö tai kunnossapito usein sähköpalojen syy
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Laitteiden väärä käyttö tai kunnossapito usein sähköpalojen syy

26.10.2005

Vuoteessa tupakointi ja sähkölaitteet näyttävät Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK:n lehdistöseurannan mukaan olevan yleisimmät kuolemaan johtaneiden tulipalojen syyt. Sähköpalot johtuvat yleensä laitteiden väärästä käytöstä tai kunnossapidosta.

SPEK:n seurannan mukaan tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä tulipaloissa on kuollut 53 ihmistä, ja yli puolet kaikista tulipaloista on suoraan ihmisten aiheuttamia. Eurooppalaisittain luku on korkea.

Valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden ohjelman tavoitteena on, että vuoteen 2012 mennessä Suomi kuuluu Euroopan viiden turvallisimman maan joukkoon. Tällöin palokuolemia voi olla korkeintaan 30 vuodessa.

SPEK:n mukaan tavoitteeseen pääsemiseksi on esimerkiksi harkittava erityisryhmien, kuten ikäihmisten, liikuntavammaisten ja päihdeongelmaisten, asuntojen paloturvallisuuden parantamista varustamalla ne automaattisilla sammutuslaitteilla. Sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet olisivat paristokäyttöisiä varmemmin aina toimintakuntoisia. Itsestään sammuvat savukkeet estäisivät muutaman palokuoleman vuosittain.

Yksi väärintehdyistä sähköasennuksista syntynyt, ihmishenkiä vaatinut tulipalo tapahtui tänä vuonna Pohjanmaalla. Vakuutussanomien mukaan palon tutkinnassa havaittiin, että 1940-50-luvuilla valmistuneeseen taloon oli tehty kyseenalaisia sähkösaneerauksia  60-luvulla. Kymmenen ampeerin sulakejärjestelmät pohjineen oli vaihdettu omatoimisesti 16-ampeerisiksi. Huoneessa, jossa tulipalo sai alkunsa, oli johdotus, joka ei kestänyt vaadittua kuormitusta.

Vaativiin kodin sähkötöihin on siis aina syytä käyttää ammattilaista, jotta vältytään sähköpalojen riskeiltä.