» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Energiankulutuksen kaukoluenta voimakkaassa kasvussa Euroopassa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Energiankulutuksen kaukoluenta voimakkaassa kasvussa Euroopasa

8.11.2005

Energiamittareiden automaattinen kaukoluenta avaa miljardiluokan mittarimarkkinat Euroopassa. Pohjoismaiden 14 miljoonan mittarin vaihto on jo käynnistymässä ja tänä vuonna asennetaan 600 000 uutta mittaria. Näin kertoo Aidon Oy, joka kehittää ja markkinoi energiamittareiden kaukoluentaan tarkoitettuja laitteita, ohjelmistoja ja palveluita.

Ruotsi on päättänyt kieltää arviolaskutuksen ja määrännyt kaikki 5,4miljoonaa mittaria kaukoluettaviksi kesään 2009 mennessä. Suomen 2,9 miljoonan mittarin vaihtaminen on alkamassa energiayhtiöiden omien päätösten kautta.

Taustalla on EU:n kaikkien jäsenvaltioiden sopimus sisäisten energiamarkkinoiden vapauttamisesta vuoden 2007 loppuun mennessä. Tämä edellyttää ajantasaista tietoa toteutuneesta energian kulutuksesta.

Energiayhtiön tietojärjestelmä voi tietoliikenneyhteyden kautta lukea ja ohjata kulutuspisteessä olevaa mittaria. Tämä avaa mahdollisuuksia myös kehittyneempään asiakaspalveluun ja vaikkapa tarjouskampanjoihin.

"Lainsäätäjien ja energiayhtiöiden vaatimukset ovat haaste perinteiselle kaukoluennan teknologialle. Tietoliikennetekniikka kehittyy nopeasti, jolloin energiayhtiö ei voi sitoutua vain yhden mittaritoimittajan määrittelemään teknologiaan", Aidonin toimitusjohtaja Timo Chrons sanoo.