» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Kuukauden kysymys: Mitä käyttöönottotarkastuksessa tapahtuu?
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kuukauden kysymys: Mitä käyttöönottotarkastuksessa tapahtuu?

10.11.2005

Mitä esim. osakehuoneiston sähköasennusten käyttöönottotarkastuksessa konkreettisesti tehdään? Pitääkö tarkastajan nähdä esim. kaikki pistorasiat ja johdot? Esimerkiksi keittiön kiinteiden laitteiden kytkennät ja pistorasiat ovat laitteiden ja kaapistojen takana, kuinka nämä tarkastetaan?

Mitä hyötyä minulle on tarkastuksesta? Eli saanko jonkin todistuksen, jonka mukaan sähkötyöt on asianmukaisesti tehty?

Ennen sähkölaitteiston käyttöönottoa on tarkastettava, että laitteisto on määräysten mukainen ja siten turvallinen. Tämä edellyttää paitsi silmämääräistä tarkastusta myös mittauksia ja toiminnallisia kokeita.

Silmämääräinen tarkastaminen ajoittuu käytännössä koko rakentamisajaksi ja havaitut puutteet korjataan työn edetessä ja viimeistään ennen laitteiston käyttöönottoa. Mittauksissa mitataan eristysresistanssi, maadoituksen jatkuvuus, oikosulkuvirta, vikavirtapiirin impedanssi ja vikavirtasuojien laukaisuaika. Mitatuista tuloksista tulostetaan mittauspöytäkirja kolmena kappaleena yksi työn tilaajalle, yksi jakelevalle sähkölaitokselle ja yksi kopio jää sähköurakoitsijalle. 

Sähkölaitteiston käyttöönottotarkastuksen suorittaa laitteiston rakentaja (sähköurakoitsija ).

Kirjahyllyjä ja sohvia ei tarvitse siirtää, koska sähkölaitteiston käyttöönottotarkastaminen suoritetaan ennen sisäänmuuttoa ( muuttotarkastus / rakennusviranomainen ).

Jos joskus asennutat esim. lisäpistorasian, niin tämä tulee  käyttöönottotarkastaa ja tarkastus suoritetaan  asennuksen yhteydessä.  Pienistä asennuksista ei välttämättä tulosteta mittauspöytäkirjaa.

Käyttöönottotarkastus on lakisääteinen. Käyttäjän hyötynä on sähkölaitteiston turvallinen käyttäminen.

Osakehuoneiston käyttöönottotarkastuksen mittauspöytäkirjat ovat taloyhtiön edustajalla.