» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Tekniikasta halutaan apua esimerkiksi valaistuksen säätelyyn
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tekniikasta halutaan apua esimerkiksi valaistuksen säätelyyn

23.11.2005

 Ajatusta tietotekniikan kovin keskeisestä roolista omassa kodissa vierastetaan, mutta esimerkiksi valaistuksen sääntely tekniikan avulla koetaan kiinnostavaksi vaihtoehdoksi. Tämä käy ilmi Suomen Akatemian rahoittamassa  Morphome-hankkeessa, jossa on luotu malleja tulevaisuuden älykkäiden kotiympäristöjen suunnittelulle ja kerätty tietoa ennakoivien teknologioiden hyväksyttävyydestä osana arkielämää.

Tietotekniikka koetaan monimutkaisena ja epäluotettavana, eikä sen varaan haluta helposti antaa oman kodin tärkeitä toimintoja. Toisaalta tietotekniikkaa kohtaan tunnetaan myös uteliaisuutta ja uusista toiminnallisuuksista ollaan kiinnostuneita. Koehenkilöt esittivät esimerkiksi toiveen eteiseen sijoittuvasta pienestä infotaulusta, joka kotoa poistuessa ilmoittaisi, jos jokin turvallisuuden kannalta kriittinen sähkölaite on päällä tai avain ei ole lähtijän mukana.  

Älykodissa voidaan käyttää ennakoivaa tietotekniikkaa, jonka avulla koti reagoi asukkaiden toiveisiin ja säätelee toimintojaan niiden mukaan. Esimerkiksi kodin lukitus, valaistus, lämpötila tai erilaisten kodinkoneiden toiminnot voivat huomaamattomasti mukautua kellonajan, viikonpäivän tai läsnä olevien ihmisten toiveiden mukaisesti. 

Kodin tietotekniikan itsenäiset toimet valaistuksen kaltaisella matalien riskien alueella ovat huomattavasti helpommin hyväksyttävissä kuin esimerkiksi ovien lukitus, lieden ja muiden kodinkoneiden tai viihdesisältöjen, kuten televisiolähetysten hallinta, joiden kaltaisten asioiden koehenkilöt halusivat pysyvän tiiviisti omassa kontrollissaan. Toisaalta haastateltavat olivat valmiit sallimaan kodin turvallisuuteen vaikuttavia asioita, kuten sen, että kotijärjestelmä sammuttaa päälle unohtuneen lieden.

Muotoilun alueella tehdyt kokeet osoittivat, että uuden teknologian konkreettinen hahmo vaikuttaa voimakkaasti sen hyväksyttävyyteen kotiympäristöissä. Helpoimmin sulautettu tietotekniikka otetaan vastaan ilmastointi- tai hälytysjärjestelmien kaltaisissa huomaamattomissa muodoissa. Ihmisten toiveissa koti on ennen kaikkea kodinomainen, rauhallinen ja omien, tuttujen asioiden täyttämä tila.