» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Pientalon energiankulutus alle puoleen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Pientalon energiankulutus alle puoleen

30.11.2005

Pientalon energiankulutus voidaan VTT:n mukaan pienentää alle puoleen vain parin prosentin lisäkustannuksilla. Matalaenergiatalossa myös tekniset järjestelmät yksinkertaistuvat, kun auringosta, ihmisistä ja sähkölaitteista saatava lämpö riittää hyvin pitkälle rakennuksen lämmittämiseen. Massiiviset rakenteet säästävät hyvän lämmönvarauskykynsä ja ilmanpitävyytensä ansiosta energiaa.

Siirtyminen matalaenergiarakentamiseen tulee olemaan VTT Rakennustekniikan tutkijan, diplomi-insinööri Mikko Saaren,mukaan lähivuosien suuri muutos rakentamisessa.

"Lukuisat toteutetut matalaenergiatalot osoittavat, että parin prosentin lisäkustannuksilla voidaan vähentää energiankulutus alle puoleen tai jopa kolmasosaan normien minimivaatimusten mukaiseen taloon verrattuna", Saari sanoo.

VTT on laskenut rakenneratkaisuiltaan erilaisten, mutta pohjaratkaisultaan samanlaisten pientalojen energiankulutuksia ja energiakustannuksia 50 vuoden ajalta. Kun korkoa ei oteta laskelmissa huomioon ja energian hinnan nousuksi arvioidaan kolme prosenttia vuodessa, eli vähemmän kuin viime vuosina toteutunut nousu, sähkölämmitteinen matalaenergiaharkkotalo säästää vertailukohteisiin nähden 75 000-130 000 euroa.

"Matalaenergiatalojen lämmittämiseen kuluu noin 350 euroa vuodessa, eli vain 30 euroa kuukaudessa", Saari kertoo.

VTT:n mukaan massiiviset rakenteet säästävät paremman ilmanpitävyytensä ja lämmönvarauskykynsä ansiosta energiaa myös rakennettaessa normien mukainen talo. Puurakenteisen pientalon lämmönkulutus on 10-20 prosenttia suurempi ja hirsitalon 40 prosenttia suurempi kuin määräysten mukaisen harkkotalon.