» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >TUKES varoittaa nimen antamisesta oikeudettomille sähkötöille
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


TUKES varoittaa nimen antamisesta oikeudettomille sähkötöille

2.12.2005

TUKES muistuttaa sähköasentajia siitä, että käyttöönottotarkastuksen pöytäkirja on virallinen asiakirja, jota tulee käsitellä sen mukaisesti. Puutteellisen tarkastuksen perusteella laadittu pöytäkirja ja sen sisältämä väärä tieto sähköurakoitsijasta harhauttaa viranomaisia ja muita asianosaisia. Kysymyksessä on siis asiakirjaväärennös, josta voi joutua juridiseen vastuuseen ja korvausvelvolliseksi.

Vuosien saatossa on TUKESin käsiteltävänä ollut useita tapauksia, joissa sähköurakoitsija on ottanut ilman oikeuksia tehdyn sähkötyön nimiinsä. Joissain tapauksissa sähköurakoitsija on jopa tehnyt käyttöönottotarkastuksen pöytäkirjan tarkastamatta kohdetta lainkaan. Hankaluudet alkavat, kun kohteen sähköasennuksissa myöhemmin löydetään sähköturvallisuutta vaarantavia vikoja ja puutteita.

TUKESissa toki tiedetään, että valtaosa sähköurakoitsijoista sanoutuu irti tällaisesta laittomasta menettelystä. Useimmat tiedostavat asian moraalisen puolen ja riskit niin omalta kuin sähköturvallisuudenkin kannalta. Jotkut kuitenkin syyllistyvät vilppiin – ehkä kaveriaan auttaakseen – ymmärtämättä, mihin vaikeuksiin ja vastuunkantoon asiassa voi joutua.

Käyttöönottotarkastuksen pöytäkirja on virallinen asiakirja, jolla ilmoitetaan asennustyön tekijän tiedot ja osoitetaan, että sähkölaitteisto on tarkastettu ja todettu täyttävän oleelliset turvallisuusvaatimukset. Asiakirja luovutetaan sähkölaitteiston haltijalle myöhempää käyttöä varten. Se esitetään rakennusvalvontaviranomaiselle rakennustarkastuksen yhteydessä, yleensä muuttoluvan edellytyksenä. Sen ilmoittamien tietojen mukaan jakeluverkon haltijat myös rekisteröivät asennuskohteiden sähköurakoitsijat rekistereihinsä. Myöhemmin asiakirja esitetään ehkäpä kiinteistövälittäjälle tai ostajalle kiinteistön myyntitapahtuman yhteydessä.

Sähköurakoitsijan ja myös kiinteistön omistajan onkin syytä tiedostaa käyttöönottotarkastuksen pöytäkirjan tarkoitus ja sen status virallisena asiakirjana. Puutteellisen tarkastuksen perusteella laadittu pöytäkirja ja sen sisältämä väärä tieto sähköurakoitsijasta harhauttaa viranomaisia ja muita asianosaisia. Kysymyksessä on siis asiakirjaväärennös, josta voi joutua juridiseen vastuuseen ja korvausvelvolliseksi.

Useassa tapauksessa sähköurakoitsija onkin, pahempien seuraamusten välttämiseksi, päätynyt korjaamaan oikeudettomasti ja virheellisesti tehdyt sähköasennukset kuntoon omalla kustannuksellaan. Tämäkään ei tee ’nimen antamisesta’ laillista eikä tarkoita, että asia olisi sillä kuitattu. Rakentajan tai ostajan ei vain ole tällöin tarpeen enää oikeustoimin perätä saataviaan.