» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Työkoneiden avojohto-onnettomuudet vältettävissä teknisillä ratkaisuilla
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Työkoneiden avojohto-onnettomuudet vältettävissä teknisillä ratkaisuilla

12.12.2005

Suomessa tapahtuu vuosittain useita onnettomuuksia, joissa ajoneuvo tai työkone osuu sähköverkon avojohtoihin. Pahimmassa tapauksessa osuma voi johtaa ajoneuvon kuljettajan, työkoneen käyttäjän tai koneen lähellä olevan henkilön hengenmenetykseen.

Turvatekniikan keskus (TUKES) on julkaissut tutkimuksen, jossa esitellään keinoja avojohto-onnettomuuksien vähentämiseksi sähköteknisten ilmaisinlaitteiden avulla. Sampo Ruohomäen diplomityönä tekemä tutkimus "Sähköverkon avojohdoista varoittava laite ajoneuvonostureihin" on hyödynnettävissä teknisten turvaratkaisujen jatkokehittelyä varten. Tutkimus on julkaistu TUKESin Internet-sivuilla www.tukes.fi

Tutkimuksessa kartoitettiin onnettomuuksissa osallisena olleita ajoneuvotyyppejä, turvatekniikan nykytasoa ja käytiin läpi onnettomuuskuvauksia. Teknisessä osassa pohdittiin, mitä turvalaitteilta vaaditaan, mitä ongelmia niihin liittyy ja millaisia vaihtoehtoja jännitteisestä avojohdosta varoittavan laitteen toteutukseen löytyy. Lopuksi suunniteltiin ja rakennettiin laite, jonka avulla avojohtojen havaitsemista voidaan testata.

Koelaitteella voidaan todentaa sähkökentän havaitsemisen periaatteet, mutta laitteen toimintaan ja rakenteeseen jäi vielä paljon kehitettävää. Tutkimus antaa kuitenkin yleiskuvan kyseisen laitteen rakenteesta, ongelmista ja kaupallisista mahdollisuuksista.