» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Poistumisreittien valaistukselle tulee uudet vaatimukset
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Poistumisreittien valaistukselle tulee uudet vaatimukset

15.12.2005

Uusi sisäasiainministeriön asetus rakennusten poistumisreittien merkitsemisestä ja valaisemisesta tulee voimaan 1.1.2006. Uudessa asetuksessa säädetään yleiset vaatimukset poistumisreittien merkitsemisestä ja valaisemisesta sekä toteutettujen järjestelyjen kunnossapidosta.

Uudessa asetuksessa säädetään vähimmäisvaatimukset poistumisopasteiden ja valaisimien toiminnallisille ja rakenteellisille ominaisuuksille. Asetuksen soveltamisala on suppeampi kuin aikaisemman vuodelta 1987 olevan ohjeen.

Asetus koskee luvanvaraista uudis- ja korjausrakentamista. Pelastuslaissa samoin kuin rakentamismääräyksissä ja työturvallisuuslainsäädännössä on yleinen vaatimus siitä, että rakennusten uloskulkukäytävät ja niille johtavat kulkureitit on tarvittaessa merkittävä.

Tällä asetuksella vaatimuksia osittain tiukennetaan säätämällä siitä, missä tiloissa poistumisopasteita aina edellytetään. Sellaisia tiloja ovat: majoitustilat, hoitolaitokset, kokoontumis- ja liiketilat, työpaikkatilat, tuotantotilat ja varastotilat, joissa työskennellään sekä sellaiset muut tilat, joista poistuminen on vaikeaa tai joissa poistumisjärjestelyt ovat tavanomaisesta poikkeavat.

Rakennuksen omistaja ja haltija vastaavat siitä, että laitteet ovat toimintakunnossa ja ne on huollettu asianmukaisesti ja säännöllisesti. Asetuksen muista vaatimuksista poiketen kunnossapitovaatimukset koskevat myös vanhoja kohteita.

Turvatekniikan keskus toimii poistumisvalaistusasetuksen mukaisten tuotteiden markkinavalvojana.

Asetus löytyy kokonaisuudessaan sisäministeriön pelastusosaston www-sivuilta http://www.pelastustoimi.net/