» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Pidä pää kylmänä kodinkonekaupassa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Pidä pää kylmänä kodinkonekaupassa

20.12.2005

Viihde-elektroniikka, tietokoneet ja kotitalouslaitteet lisäävät sähkön kulutusta, joten lahjojen hankinnassa kannattaa olla tarkkana. Laitteen käyttökulut saattavat yllättää, ja virrankulutuksen vertailu on erityisen tärkeää mm. suurta taulutelevisiota hankittaessa.

Apuna kodinkoneiden hankinnassa on energiamerkintä sekä erilaiset laitevertailut. Viihde-elektroniikan kohdalla tilanne on hankalampi. Energiamerkintä ei vielä ole käytössä, ja laitteiden tietoja on vaikea löytää. Toisaalta juuri näiden laitteiden kohdalla vertailu on erityisen tärkeää: dvd-soittimet, digiboxit ja televisiot ovat usein päällä odottamassa käyttöä, joten ei ole ollenkaan yhdentekevää, mikä niiden standby eli lepotilan virrankulutus on.

Etenkin televisiota hankkivan kannattaa vertailla laitteita; eroja on sekä kuvan että äänen laadussa, käyttömukavuudessa jne. Yksi tärkeä tekijä on virrankulutus, sillä vaihdettaessa isompaan kuvakokoon saattaa virrankulutus televisiotyypistä riippuen jopa tuplaantua.

Jos vanha kuvaputki vaihtuu plasma-televisioon - miten käy sähkölaskun?

Joulun ykkösostokseksi ristitty taulutelevisio houkuttaa monia, mutta mielessä kannattaa pitää myös laitteen mukanaan tuoma sähkönkulutuksen nousu. Kun kotitalous vaihtaa esim. normaalista kuvaputkitelevisiosta plasmatelevisioon, voi kulutus jopa tuplaantua.

Esimerkiksi 42 tuuman plasma-TV kuluttaa aktiivikäytössä 200 wattia ja lepotilassa 1,1 wattia. Jos tälläistä TV:tä käyttää kuusi tuntia päivässä ja muulloin virta on katkaistuna, kulutus on noin 438 kWh vuodessa (lähes 51 euroa). Mikäli katseluaika on suomalaista keskiluokkaa, on kulutus 212 kWh (noin 25 euroa). Kulutus voi kuvaputkitelevisioon verrattuna olla liki kaksinkertainen.

Taulutelevisioita on vertailtu mm. Kuluttajaviraston Kuluttaja-lehdessä (numero 7/2005).

Kodin sähkölaitteiden energiamerkinnästä, hankinnoista ja energiatehokkaasta käytöstä on tietoa Motivan nettipalveluissa.

Niille, jotka suunnittelevat pukinkonttiin tietotekniikkalahjoja, on Energystar-sivusto tutustumisen arvoinen. Sähköä säästävien käyttövinkkien lisäksi tietokannasta voi hakea omaan käyttötarkoitukseen sopivimpia laitteita.