» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2005 >Selvitysmies Kara: Ei veroa satunnaisvoitolle
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Selvitysmies Kara: Ei veroa satunnaisvoitolle

21.12.2005

Selvitysmies Mikko Karan mielestä päästökaupan myötä sähköyhtiöille aiheutuvia lisävoittoja eli ns. windfall-tuottoja ei pidä verottaa. Samaa mieltä on Energiateollisuus. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kuitenkin arvioisi vielä asiaa.

Satunnaista, niinsanottua windfall-voittoa kertyy yhtiöille siitä, että päästökauppa nostaa sähkön hintaa sähkömarkkinoilla, vaikka sähkön tuotantokustannukset eivät nouse vastaavasti.

"Windfall-voittojen verottaminen sähköyhtiöiltä nostaisi sähkön hintaa entisestään. Siksi vero ei oisi mainittavaa kansantaloudellista hyötyä", Kara toteaa.

Kara arvioi kauppa- ja teollisuusministeriön toimeksiannosta sähkömarkkinoiden ja päästökaupan toimivuutta Suomen näkökulmasta. Loppuraporttinsa kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle (kesk.) keskiviikkona luovuttanut selvitysmies ehdottaa, että windfall-voittoja leikataan siten, että yhtiöt velvoitetaan ylläpitämään kannattamatonta lauhdekapasiteettia.

"EU:n päästökauppa on vähentänyt suomalaista lauhdesähkön tuotantoa ja lisännyt sähkön tuontia erityisesti Venäjältä. Suomi on jo liian riippuvainen Venäjältä tuotavasta energiasta," selvitysmies Kara katsoo.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk) ei niele sellaisenaan  Karan ehdotusta.
Pekkarinen uskoo, että voittojen palauttamiseksi kuluttajille löytyy muitakin keinoja kuin Karan ehdottama sähköyhtiöille asetettava velvollisuus ylläpitää kannattamatonta lauhdekapasiteettia varavoimana.