» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Räjähtelevät halogeenilamput ovat aiheuttaneet vaaratilanteita
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Räjähtelevät halogeenilamput ovat aiheuttaneet vaaratilanteita

5.1.2006

Ilman muuntajaa toimivissa 20 - 50 W halogeenilampuissa on esiintynyt laatuongelmia, jotka ovat johtaneet lukuisiin lamppuräjähdyksiin. Ongelmaan on ollut vaikea puuttua, koska lampuista puuttuu hyvin usein alkuperämerkintä. Turvatekniikan keskus (TUKES) on selvittänyt merkinnöiltään puutteellisten lamppujen ja valaisimien maahantuojat ja edellyttää niiden huolehtivan lamppujen merkinnät kuntoon. 

Viime vuosina ovat yleistyneet halogeenivalaisimet, joissa ei ole lainkaan muuntajaa. Valaisimien lamput toimivat suoraan verkkojännitteellä, 230 voltilla, ja ovat teholtaan 20 - 50 wattia.

Lamppujen myyntipakkauksissa on mainittu lampun kannan malli, joko G9 (lamppu ei sisällä heijastinta) tai GU10 (lamppu sisältää lasisen heijastimen). Jos lamppu ei ole huolella tehty, vaarana on, että elinikänsä päässä lamppu voi räjähtää voimalla pieniksi sirpaleiksi.

Räjähdyksessä yleensä säilyy lampun kantaosa, jossa koskettimet ja merkinnät ovat. Kuluttajilta on tullut kymmeniä ilmoituksia tällaisten lamppujen räjähdyksistä. Tapaturmilta on toistaiseksi tiettävästi vältytty.

TUKESin markkinavalvojat hankkivat syyskuun 2005 aikana 27 näytettä myymälöistä löytämistään G9- ja GU10-halogeenilampuista. Alkuperämerkintä puuttui 15 lampusta. Lisäksi tutkittiin yhdeksän halogeenivalaisimen ensiasennuslampun merkinnät. Viiden valaisimen G9- tai GU10-lampusta puuttui alkuperämerkintä.

TUKES on selvittänyt puutteellisten lamppujen ja valaisimien maahantuojat ja kehottanut heitä ottamaan yhteyttä valmistajiin merkintäasian korjaamiseksi.Markkinoilla on jo kauan ollut myös muuntajallisia sisustusvalaisimia, joissa on 12 voltin halogeenilamppu. Niiden räjähdykset ovat hyvin harvinaisia.