» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Työpaikkaopinnot jalostavat insinööritutkintoa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Työpaikkaopinnot jalostavat insinööritutkintoa

16.2.2006

40 prosenttia tuotantopainotteiseen insinöörikoulutukseen osallistuvista opiskelijoista saa lisämotivaatiota opintoihin sisältyvistä työpaikkaopinnoista. Työpaikalla tapahtuvaa opiskelua tai yritysten kehitysprojektien tekemistä heidän opintoihinsa kuuluu puolen vuoden verran. Opiskelumotivaatio on tällä ryhmällä muutenkin hyvä.

Ammattikorkeakoulussa tuotantopainotteista insinööritutkintoa opiskelevista 84 prosenttia on kiinnostunut tuotannon tai rakentamisen välittömistä esimiestehtävistä. Joka kuudennella eli 17 prosentilla opiskeluun kuuluva työpaikkajakso oli herättänyt kiinnostuksen tuotantoinsinöörin tehtäviin. Tiedot selviävät opiskelijoille tehdystä kyselystä, jonka Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten Liitto SAMOK teki valtakunnallisesti viime kesänä.

Yrityksillä on huoli siitä, että ne eivät saa riittävästi henkilöstöä tuotannon esimiehen tehtäviin. Tuotantopainotteisesti insinööriksi opiskelee vuosittain noin 1 200 nuorisoasteen ja 300 aikuisopiskelijaa. Vaikka he kaikki sijoittuisivat tuotannon esimiestehtäviin, se ei riittäisi tyydyttämään arvioitua esimiestarvetta. Kaikki tuotantopainotteisesti opiskelleet eivät edes sijoitu tuotantopuolelle vaan osa sijoittuu muihin insinööritehtäviin. Opetusministeriön asettama työryhmä selvittääkin, miten  esimiestarve määrällisesti ja laadullisesti tyydytetään.

Yrjö Neuvon johdolla työskennellyt työryhmä esitti viime elokuussa, että insinöörikoulutuksen aloituspaikkoja vähennettäisiin 1 400:lla. Tuotantopuolen insinööritarpeen tyydyttämisen kannalta on tärkeää, että nämä leikkaukset eivät kohdistu tuotantopainotteiseen insinöörikoulutukseen, jonka suosio opiskelijoiden keskuudessa kasvaa jatkuvasti.

Tuoreen tilaston mukaan vuonna 2005 vaihtoehdon valitsi yhteensä 1 525 opiskelijaa, joista 1 210 oli nuorisoasteelta. Vuodesta 2001 määrä on kasvanut kaksijapuolikertaiseksi. Tarjolla olevien suuntautumisvaihtoehtojen määrä on vakiintunut valtakunnallisesti noin viiteenkymmeneen. Aikuisryhmiä aloittaa vuosittain kymmenkunta.