» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Turva-alan yrittäjät: Erheelliset paloilmoitukset voitaisiin välttää
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Turva-alan yrittäjät: Erheelliset paloilmoitukset voitaisiin välttää

2.3.2006

Julkisuudessa on viime aikoina usein nostettu esiin pelastuslaitoksille välitettyjen erheellisten paloilmoitusten määrä, vaikka niitä aiheuttaa vain pieni osa paloilmoittimista. Erheelliset ilmoitukset ovatkin vältettävissä paloilmoittimien asiantuntevalla suunnittelulla, käytöllä ja kunnossapidolla, muistuttaa Turva-alan yrittäjät ry.  

Erheellinen ilmoitus on automaattisen paloilmoitinjärjestelmän hätäkeskukseen ja edelleen pelastuslaitokselle välittämä ilmoitus, jonka johdosta ei tarvita sammutus- tai pelastustoimia. Erheelliset ilmoitukset aiheuttavat pelastuslaitoksille ylimääräisiä kustannuksia sekä turhautumista. TUKESin (Turvatekniikan keskuksen) selvityksen mukaan suuri osa ilmoittimista toimii moitteettomasti, mutta ongelmia aiheuttavat ilmoittimet, joiden huollosta ja ylläpidosta ei oltu asianmukaisesti huolehdittu.

Oikein toteutettu paloilmoitin varmistaa alkavan palon riittävän nopean havaitsemisen ja mahdollistaan pelastustoimien käynnistämisen välittömästi. Näin minimoidaan tulipalojen aiheuttamat omaisuus ja henkilövahingot.

Paloilmoitin on kehittynyt tietotekninen järjestelmä, jonka huolto on tärkeää. Osa kiinteistöjen hoitoa on hyvä kunnossapitosuunnitelma ja sen toteuttaminen. Paloilmoitin olisikin aina otettava huomioon, kun kiinteistössä tehdään rakenteellisia ja taloteknisiä korjaus- tai tulitöitä. Paloilmoittimen haltija vastaa ilmoittimen kunnossapito-ohjelmasta, siinä kuvatuista toimenpiteistä ja ohjelman pitämisestä ajan tasalla.

Jos rakennuksen tiloissa tai niiden käyttötarkoituksissa tapahtuu muutoksia, on rakennuksen haltija tai omistaja velvoitettu teettämään näiden muutosten aiheuttamat päivitykset paloilmoittimessa, ilmaisintyypin valinnassa, niiden sijoituksessa ja dokumentoinnissa.

Haltijan nimeämän paloilmoittimen hoitajan tehtävänä on suorittaa kuukausittain koehälytykset ja ilmoituksensiirron testit. Hoitaja huolehtii ennakolta ilmaisimien irtikytkennästä korjaustöiden ajaksi mukaan lukien niistä aiheutuvat korvaavat järjestelyt.

TUKESin selvitysten mukaan hoitajan toimet jäävät liian usein käytännössä tekemättä. Hoitajaksi nimetyllä henkilöllä tai liikkeellä ei aina ole ollut edellytyksiä, tietoa, taitoa tai mahdollisuuttakaan puuttua ennakolta erheellisten paloilmoitusten syntymekanismiin. Kiinteistöissä ei ole riittävästi kiinnitetty huomiota erheellisten hälytysten ennaltaehkäisyyn edes tapahtuneiden erheellisten paloilmoitusten jälkeen. Korjaaviin toimenpiteisiin on usein ryhdytty vasta pelastusviranomaisen kehotuksesta.