» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Eläintiloilla on merkittäviä sähköpaloriskejä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Eläintiloilla on merkittäviä sähköpaloriskejä

16.3.2006

Turvatekniikan keskuksen (TUKES) tekemän selvityksen mukaan eläintilojen tuotantorakennusten sähkö- ja paloturvallisuustasossa löytyy paljon parannettavaa. Tiloilta löytyi huomattavan paljon käytön aikana syntyneitä puutteita ja vikoja. Puutteita oli runsaasti myös sähköasennusten toteutuksessa ja dokumentoinnissa. Myös suunnittelussa näyttäisi olevan parannettavaa. Sähköturvallisuuden puutteista koituu merkittäviä tulipaloriskejä.

Tutkimus toteutettiin tekemällä sähköturvallisuuskatselmus 26 eteläpohjalaiselle eläintilalle. Katselmuksessa ilmeni, ettei tiloilla ollut tietoa sähkötöiden tekijöiden pätevyysvaatimuksista tai urakointioikeuksista. Yhdelläkään tilalla ei ollut esittää sähköurakoitsijan käyttöönottotarkastuksesta pöytäkirjaa, joskin muutamalla tilalla tarkastusten kerrottiin olevan tehty.

Sähköasennustöitä saavat tehdä vain oikeudet omaavat sähköurakoitsijat. Rakennettua sähkölaitteistoa ei saa ottaa käyttöön ilman käyttöönottotarkastusta ja tarkastuksesta on luovutettava pöytäkirja työn tilaajalle. Myös sähkölaitteistojen määräaikaistarkastusvaatimukset olivat isäntäväelle tuntemattomia.