» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Kotitalouksien energiankulutus kasvaa tulevaisuudessa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kotitalouksien energiankulutus kasvaa tulevaisuudessa

12.4.2006

Kotitaloudet kuluttavat ympäristöä ja energiavaroja lähitulevaisuudessa yhä enemmän, ellei kulutusta ohjata ennakoitua ekotehokkaampaan suuntaan.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt) arvioi tuoreessa tutkimuksessaan, että suomalaiset muuttavat yhä enemmän suurten kaupunkien kehyskuntiin. Samalla uhkaa lisääntyä yksityisautoilu.

Energiankulutusta kasvattaa myös se, että entistä useampi suomalainen asuu yhden tai kahden hengen taloudessa ja kotitaloudet hankkivat lisää sähköä kuluttavia laitteita. Vatt selvitti kotitalouksien kulutuksen kehittymistä vuoteen 2030 mennessä.

Motiva Oy kertoo omassa tutkimuksessaan, että  tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden oikea käyttö säästäisi sähköä niin paljon, että sillä lämmittäisi 30 000 omakotitaloa. 

Rahassa mitaten säästövara on kymmeniä miljoonia euroja. Pelkästään julkishallinnossa käytettävien koneiden oikeanlainen käyttö toisi yhteiskunnalle kymmenen miljoonan euron säästöt vuodessa.

Tietokoneiden säästeliäs käyttö ei vaadi erityisiä taitoja, lähinnä vain asioiden huomioimista ja ennakointia. Järkevä käyttö edellyttää toimia niin käyttäjältä kuin työpaikan atk-ammattilaisilta.