» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Tarkista kesämökin sähkölaitteet talven jälkeen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tarkista kesämökin sähkölaitteet talven jälkeen

4.5.2006

Turvatekniikan keskus TUKES muistuttaa, että tulipalo voi saada kesämökillä alkunsa tulisijoista, sähkölaitteista tai kaasulaitteista. Paloriskiä lisäävät vanhat laitteet ja kunnossapidon puute.  Laitteiden oikealla käytöllä sekä hyvällä huollolla ja kunnossapidolla voi välttää onnettomuudet.

Siksi mökillä kannattaa tarkistaa mm. sähkölaitteet ennen kuin niitä käyttää talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä laitteiden sähköjohtoja. Viallisia laitteita ei pidä käyttää lainkaan, vaan ne tulee korjauttaa tai vaihtaa uuteen.

Noin viidesosa vapaa-ajan asuntojen tulipaloista saa alkunsa jostakin sähkölaitteesta, esimerkiksi televisiosta, sähkölämmittimestä tai kylmälaitteesta. Tulisijoista tai savuhormeista saa alkunsa joka seitsemäs tulipalo. Palot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten säännöllinen nuohous on hyvin tärkeää.

Palovaroitin on pakollinen myös kesämökillä kaikissa rakennuksissa, joissa yövytään. Varoittimen paristot on hyvä vaihtaa talven jälkeen ja testata varoittimen toiminta testinappulasta painamalla. Palovaroittimen toimintakunto tarkistetaan kesän kuluessa kuukausittain.

Häkävaroitin ja kaasuvaroitin tuovat lisäturvallisuutta. Asenna ja testaa varoittimet valmistajan käyttöohjeen mukaisesti.

Lue lisää kesämökin tulipaloriskien minimoimisesta TUKESin tiedotteesta.