» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus aikaisempia laskelmia parempi
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus aikaisempia laskelmia parempi

18.5.2006

Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuuden kasvu on tilastoitua selvästi parempaa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n selvityksen mukaan rakennusala kärsii käytettävistä laskentamenetelmistä.

Rakennusteollisuus julkisti VTT:llä teettämänsä selvityksen tänään. Alan tuottavuudesta haluttiin tarkempaa tietoa, koska erilaisissa vertailuissa rakennusala on ollut heikoilla laajoista kehittämistoimista huolimatta.

 ”Kun teollisuuden tuottavuuden osatekijät tulevat yhdestä lähteestä, niin rakentamisessa joudutaan eri tekijät kokoamaan palapelinä alan pienyritysvaltaisuuden takia. Myös laskentaperiaatteet poikkeavat muusta teollisuudesta”, sanoo VTT:n erikoistutkija Terttu Vainio.

Jos esimerkiksi talonrakentamisessa työn tuottavuus olisi laskettu samoin kuin teollisuudessa, sen tuottavuus olisi lisääntynyt runsaat 20 prosenttia vuodesta 1995 vuoteen 2003. Hallituksen globalisaatiotyöryhmän raportissa talonrakentamisen tuottavuus painui miinukselle.

Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Terho Salo pitääkin tärkeänä, että ala hakee yhdessä tilastojen ylläpitäjien kanssa uusia keinoja luotettavan tilastoaineiston varmistamiseksi.