» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Lastenhuoneen valaisin voi aiheuttaa vaaratilanteen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Lastenhuoneen valaisin voi aiheuttaa vaaratilanteen

11.5.2006

Lastenhuoneen siirrettävät valaisimet, jotka näyttävät leluilta, voivat aiheuttaa helposti vaaratilanteita lasten käsissä. Jos valaisin vetoaa ominaisuuksiensa vuoksi lapseen, sen tulisi olla myös turvallinen käyttää ja koskea, Turvatekniikan keskus TUKES muistuttaa. 
 
Pieniin lapsiin vetoavat valaisimien kirkkaat ja kontrastiset värit, muoto, liike, säätömahdollisuus, taipuisuus, pinnan rakenne, tuoksu, kosketusmahdollisuus, toiminnot sekä päällä/pois-kytkimen ääni. Lasten leikeissä valaisimesta voi aiheutua tulipalon, sähköiskun tai palovamman vaara. Lisäksi valaisimen rikkoontuessa siitä irtoavat osat, esim. lasinsirut tai terävät rungon osat, voivat aiheuttaa vammoja.

Lastenhuoneeseen tarkoitetun valaisimen on oltava rakenteeltaan tukeva ja sellainen, että lapsi ei pääse helposti käsiksi valaisimen kuumiin osiin. Valaisimen kuumuus voi aiheuttaa palovamman, sillä hehkulampussa vain pieni osa energiasta kuluu valon tuottamiseen muun energian muuttuessa lämmöksi. Hehkulampun lisäksi erityisesti halogeenivalaisimen metalliosat tulevat erittäin kuumiksi.

Lastenhuoneeseen ei myöskään kannata sijoittaa helposti kaatuvia eikä nipistinkiinnitteisiä valaisimia. Valaisimet tulisi sijoittaa siten, etteivät ne olisi helposti lasten ulottuvilla. Lastenhuoneeseen soveltuvia valaisimia ovat mm. loisteputkivalaisimet ja valaisimet, joissa käytetään energiansäästölamppuja.

Ostajan on hyvä perehtyä jo ostotilanteessa valaisimien käyttöohjeeseen. Siitä selviää valaisimen käyttötarkoitus ja ohjeet valaisimen turvalliseen käyttöön.

Alle 14-vuotiaisiin lapsiin vetoavien siirrettävien valaisimien tulisi täyttää turvallisuusstandardin vaatimukset, joiden mukaan valaisimet toimivat enintään 24 V:n vaihtovirralla. Mikäli lapsiin vetoava valaisin toimii suuremmalla jännitteellä, valmistajan tai maahantuojan on tehtävä riskinarviointi ja toteutettava erityisiä varotoimia.