» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Tähtiluokitus auttaa pientalon valinnassa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tähtiluokitus auttaa pientalon valinnassa

6.6.2006

Talon ostovaiheessa kiinnitetään melkein poikkeuksetta päähuomio sijaintiin, varusteluun ja pintamateriaaleihin. Vähemmälle huomiolle jäävät rakennustekniikan yksityiskohdat – miten ja mistä talo on tehty, kerrotaan Työtehoseuran Teho-lehdessä 3/2006.

Laadun mittaamiseen ja määrittelyyn ei ole ollut selviä ohjeita eikä työkaluja. Nyt sellaiseksi on kehitetty niin sanottu teknisen laadun tähtiluokitus. Menetelmän on kehittänyt ryhmä rakennusalan eri osa-alueiden asiantuntijoita.

Tähtiluokitusta kokeiltiin pilottikohteessa Oulun asuntomessuilla hyvällä menestyksellä. Tähtiluokitus ei ole pelkästään arviointi-, vaan ennen kaikkea suunnittelujärjestelmä. Järjestelmä kehottaa ottamaan kantaa ja valitsemaan oikeaan aikaan, jo suunnitteluvaiheessa. Jälkikäteen monia ratkaisuja ei voida enää muuttaa tai muutokset ovat hankalia ja kalliita. Oulun asuntomessualueella laatutaso oli pääosin 3-4 tähteä. Tavanomainen taso suomalaisessa pientalotuotannossa on kaksi tähteä.

Sisustusta voi muuttaa jälkikäteen, mutta suunnittelussa valittuja perusrakenteita ei. Pisteytys ohjaa valitsemaan kestävää laatua, joka tulee pitkän päälle edullisemmaksi. Tavoitteena on lisätä rakentajaperheiden laatutietoisuutta.

Vaihtoehtojen vertailu paljastaa, että usein varsin yksinkertainen ja kustannustehokas muutos voi tuoda merkittävän kohennuksen talon tekniseen laatuun. Luokitusjärjestelmä auttaa kiinnittämään huomiota perusasioihin, joita ei voi jälkikäteen muuttaa. Esimerkiksi salaojitus, lämmöneristys, lämmönjako- ja ilmanvaihtojärjestelmät päätetään jo alkuvaiheessa. Valtaosa talon rakennus- ja elinkaarikustannuksista päätetään hyvin aikaisessa suunnitteluvaiheessa.