Ledivalon keksijälle Millennium-palkinto

16.6.2006

Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty japanilaiselle Shuji Nakamuralle. Professori Nakamura on kehittänyt uusia, vallankumouksellisia valonlähteitä, kuten kirkkaan sinisen, vihreän ja valkoisen ledivalon sekä sinisen laservalon.

Nakamuran kehittämällä teknologialla on useita elämänlaatua merkittävästi parantavia sovelluksia. Maailman ihmisistä noin kolmasosalla ei ole mahdollisuutta sähkövaloon sähköverkkojen puutteen takia. Uuden ledivalon ja aurinkokennojen avulla tätä ongelmaa voidaan helpottaa huomattavasti.

Valaistuksessa perinteisiin valonlähteisiin verrattuna ledien energiankulutus on yli 70 prosenttia pienempi. Tavallisessa hehkulampussa 15 prosenttia energiasta muuttuu valoksi ja 85 prosenttia lämmöksi.

Palkinnonjakokomitean puheenjohtaja Pekka Tarjanne arvioi, että professori Nakamuran keksinnön avulla koko maailman energiakulutusta pystyttäisiin alentamaan viidenneksellä. Ledeillä on myös muita hyödyllisiä käyttösovelluksia, esimerkiksi liikennevaloissa, mainosvalotauluissa, autoissa ja käsivalaisimissa sekä matkapuhelimissa ja leikkikaluissa.

Joka toinen vuosi jaettava miljoonan euron palkinto myönnetään ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia parantavasta innovaatiosta. Tämän maailman suurimman teknologiapalkinnon jakaa suomalainen Millennium-palkintosäätiö.