» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Ukkossuojauksen tarve lisääntyy
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Ukkossuojauksen tarve lisääntyy

27.6.2006

Ukkossuojauksen tarve kasvaa, sillä rakennuksissa on yhä enemmän teknisiä, ylijännitteille herkkiä sähkölaitteita. Vuosittain ukkonen sytyttää Suomessa satoja tulipaloja ja hajottaa tuhansia sähkölaitteita.

Ukonilmojen määrät eivät ole mitenkään lisääntymässä, vaan ukkosen esiintymistiheys vaihtelee vuosittain ja alueittain. Tästä huolimatta salaman aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet. Herkät sähkölaitteet on kuitenkin mahdollista suojata salaman aiheuttamilta vahingoilta.

Suojarakenteet turvaavat rakennuksia

Rakennukseen tai rakennuksen lähelle osunut salama voi sytyttää rakennuksen palamaan. Rakennukset voidaan suojata lähistölle osuvilta salamaniskuilta rakennukseen tehtävillä ukkossuojausrakenteilla. Suojaus perustuu siihen, että salamavirta ohjataan hallitusti ukkosjohtimen välityksellä maahan, jolloin salama ei aiheuta rakennukselle tuhoja.

Rakennuksen ukkossuojausjärjestelmä muodostuu katolla olevista sieppausrakenteista, esimerkiksi antennista, alastulojohtimista ja maadoituselektrodista. Ukkosuojauksen kannalta paras maadoitus on rengasmaisesti rakennuksen ympäri kiertävä lenkki.

Ylijännitteet vaarana sähkölaitteille

Sähkölaitteiden suojaamiseen pelkkä ukkossuojaus ei riitä. Sähkölaitteille vahingollinen ylijännite voi siirtyä useita kilometrejä sähkö- tai televerkon välityksellä rakennuksessa oleviin sähkölaitteisiin ja hajottaa ne.

Nykyaikaisissa rakennuksissa on paljon ylijännitteille herkkiä ja arvokkaita sähkö- ja elektroniikkalaitteita, jolloin ukkossuojausta kannattaa täydentää sähköverkon ylijännitesuojauksella. Helpoiten vaurioituvia laitteita ovat esimerkiksi modeemit, jotka ovat kytkeytyneinä sekä sähköverkkoon että televerkkoon.

Ylijännitesuojauksella rajoitetaan ylijännitteet sille tasolle, etteivät ne aiheuta vahinkoa sähkölaitteille. Suojat asennetaan useimmiten sähkökeskukseen ja asentaminen edellyttää sähköalan ammattilaista. Ylijännitesuojauksen toteutus maksaa muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon. Työkustannusten osalta kuluttajat voivat hyödyntää verovähennysoikeutta.

Ukkos- ja ylijännitesuojauksen tarve kannattaa arvioida tapauskohtaisesti ja tässä kannattaa kääntyä ammattitaitoisen sähköurakoitsijan puoleen.

Vastuu kiinteistön haltijalla

Ukkos- ja ylijännitesuojauksen toteuttaminen jää kiinteistön haltijan vastuulle, koska lainsäädäntö ei suojausta yleensä edellytä. Useimmista rakennuksissa ukkossuojaus puuttuu.

Vakuutukset korvaavat palovahinkoja ja tietyt vakuutukset myös sähköilmiöiden aiheuttamia muita vahinkoja. Vakuutuksissa on kuitenkin aina omavastuita ja ylijännitteiden aiheuttamia välillisiä tuhoja, esimerkiksi tietokoneissa olevien tiedostojen tuhoutumisia tai toiminnan keskeytyksiä vakuutukset eivät yleensä kata.  Myös vahinkojen aiheuttama vaiva jää korvaamatta.

Sisätiloihin suojaan

Pahimmillaan suora salamanisku voi aiheuttaa kuoleman, mutta näitä tapauksia on Suomessa yleensä korkeintaan yksi vuodessa.

Ukonilman lähestyessä kannattaa hakeutua sisätiloihin. Ukonilmalla on syytä varoa ympäristöään korkeampia paikkoja. Puun alle ei kannata sijoittua, ei myöskään pyöräillä, golfata eikä liikkua vesistössä tai oleskella vesirajassa.

Savupiipun noki johtaa sähköä, joten takan läheisyydessä ei ole syytä oleskella. Sähkölaitteiden ja lankapuhelimen käyttöä kannattaa välttää. Autoa pidetään turvallisena paikkana auton korin muodostaman ns. Faradayn häkin ansioista, ei kumipyörien takia.

Lähde: Sähkö- ja teleurakoisijaliitto STUL ry