» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Häiriöttömyys sähkötyömailla ohittaa usein turvallisuuden
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Häiriöttömyys sähkötyömailla ohittaa usein turvallisuuden

15.9.2006

Sähköasentajat joutuvat usein tekemään sähkötöitä vaarallisella tavalla jännitteisissä kohteissa, vaikka kohteen pitäisi olla jännitteetön. Sähkötyömailla koetaan monesti, että jännitettä ei voi syystä tai toisesta katkaista. Työn tilaajan vaatimukset tuotannon häiriöttömyydestä sekä asentajien halu olla kuulematta negatiivista palautetta häiriön aiheuttamisesta niin teollisuudelta kuin kuluttajilta menevät turvallisuusasioiden edelle.

Nämä tulokset selviävät Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) turvallisuustekniikan laitoksella tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimustulosten perusteella näyttää siltä, että sähköalan ammattilaiset ovat itsekin sisäistäneet ajatuksen, että sähköjä ei aina voi ottaa pois. Syinä sähköt päällä työskentelyyn ovat muun muassa taloudelliset tekijät, kiire, asenteet ja painostus häiriöttömyyteen.

Tutkimuksen päätekijät olivat tutkijat Tuuli Tulonen, Johanna Pulkkinen ja Heidi Nousiainen. Tutkimuksen rahoittivat Työsuojelurahasto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry, Tapaturmavakuutuslaitosten liitto, Turvatekniikan keskus sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Rahoittajien edustajien lisäksi tutkimuksen ohjausryhmään kuuluivat Sähköalojen ammattiliitto ry:n, Sähköinsinööriliitto ry:n, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Energiateollisuus ry:n edustajat. Hanke oli osa valtakunnallista työtapaturmaohjelmaa.