» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2006 >Pientalojen huoltokirjojen tasoa halutaan parantaa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Pientalojen huoltokirjojen tasoa halutaan parantaa

19.9.2006

Pientalojen rakentajat ja omistajat tarvitsevat nykyistä parempia ohjeita käyttö- ja huolto-ohjeen tekemiseen ja käyttämiseen. Asuinkerrostaloissa, rivitaloissa ja toimitiloissa käyttö- ja huolto-ohje sen sijaan on pääsääntöisesti laadittu asianmukaisesti ja se täyttää viranomaisvaatimukset.

Näin todetaan ympäristöministeriön Tampereen teknillisellä yliopistolla ja Valtion teknillisellä tutkimuskeskuksellateettämässä tutkimuksessa. Tutkimus koskee vuoden 2000 jälkeen valmistuneita rakennuksia.

Tutkimuksen mukaan omakotitalojen käyttö- ja huolto-ohjeiden taso on vaihteleva. Asuinkerros- ja rivitalojen osalta suurin puute on kiinteistön kunnossapidon suunnittelussa sekä huoltomuistioiden täyttämisessä ja korjaustoimenpiteiden dokumentoinnissa.

Toimitilojen kohdalla tilanne on parempi. Kiinteistöosakeyhtiöissä kiinteistöalan ammattilaiset hyödyntävät käyttö- ja huolto-ohjeita paremmin kuin asunto-osakeyhtiöissä.

Kuten kiinteistöosakeyhtiöitä, myös toimitilarakennuksia hallinnoidaan suurelta osin ammattimaisesti ja pääsääntöisesti niiden käyttö- ja huolto-ohjeet ovat sisällöltään asetettujen vaatimusten mukaisia. Rakennusten käytön ohjeistus on yleensä hyvässä kunnossa asuinkerros- ja rivitaloissa.

Käyttö- ja huolto-ohje edellytetään vuonna 2000 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kaikilta uudisrakennuksilta. Tavallisesti käyttö- ja huolto-ohjeen sijasta puhutaan huoltokirjasta.

Ympäristöministeriö on käynnistämässä pientalojen huoltokirjojen laatimisen ja käyttöönoton tueksi kehityshanketta, jossa sisällön lisäksi tarkastellaan huoltokirjan käytettävyyttä ja käyttöä pientalon asukkaiden näkökulmasta.

Lisätietoja Ympäristöministeriön tiedotteesta.